SPIRULINA alga jedna od najstarijih životnih formi na zemlji

Spirulina je plavo-zelena slatkovodna alga oblika spirale, smatra se jednom od najstarijih životnih formi na zemlji, koja putem fotosinteze stvara kiseonik. Smatra se najsnažnijim i najkopletnijim izvorom hrane na svetu.

Neverovatna je informacija da ova alga opstaje na zemlji već više od 3.6 milijardi godina i praktično se smatra besmtrnom. Narodi Azije, Afrike i Severne Amerike, Spirulinu koriste već hiljadama godina, a stari Asteci su je koristili u obliku sušenih kolačića.

Sastav spiruline:

Spirulina sadrži vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, beta caroten, C, colin, D, E, lutein zeaksatin i K. Proteine: triptopan, treonin, isoleucin, leucin, lisin, metionin, cistin, penalalanin, tirosin, valin, arginin, histidin, alanin, aspartik acid, glutamik acid, glicin, prolin i serin, a sadrži još karbohidrate i fat. Sadrži i sledeće minerale: magnezijum, selen, fosfor, iron, kalcijum, mangan, sodium, cink i potasium. Posebno je važno reći da je bogata gvožđem i da ga ima 23 puta više nego u spanaću kao i više beta karotena nego u šargarepi. Zanimljivo je da kalcijuma ima više za čak 300 puta, nego što ga ima u mleku i da ima više proteina nego u goveđem mesu. Za vreme njenog rasta, upija skoro sve neophodne minerale za nesmetano funkcionisanje ljudskog orgnizma.

Lekovita svojstva Spiruline

Ima paletu potpuno prirodnih pigmenata, koji omogućavaju sintezu enzima, potrebnih za regilisanje metabolizma. Najbitniji pigment je fikocijanin, koji jača i stimuliše imuni sistem. „Zelena krv“ kako zovu hlorofil iz Spiruline, prečišćava telo. Ima hlorofila u izobilju i sličan je hemoglobinu u čovekovoj krvi. Poseduje kompleks alfa, beta i gama karotenoida, koji obezbeđuju izuzetno snažnu zaštitu tela i prirodni su antioksidansi. Pomaže izbacivanju štetnih toksina iz organizma, uravnotežava PH, poboljšava krvu sliku i smanjuje krvni pritisak. Beta karoten koji sadrži, najefikasniji je nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju zdrave stanice. Pomaže u prevenciji dijabetesa, stabilizuje nivo šečera u krvi i štiti gušteraču i stanice koje proizvode insulin. Neutrališe proizvodnju interleukina 4, koji učestvuje u nastajanju alergija. Smanjuje nivo holesterola i koristan je kod nastajanja prekomerne težine, jer smanjuje potrebu za jelom, uklanja celulit i omogućava bolji rad digestivnog sistema. Da ima neverovatnu moć u suzbijanju upala u čovečijem telu, dokazala su naučna ispitivanja. Ovaj naučni dokaz je izuzetno važan, kao prevencija kod lečenja upalnih bolesti, artritisa pa i reume. Snažan antioksidans u Spirulini je zeaksantin, a ima 8 puta jače delovanje od beta karotena. On ujedno štiti oči, nervni sistem i mozak. Otkriveno je da efikasno štiti od štetnog zračenja te je zbog toga bio korišten u Černobilu nakon nuklearne katastrofe. Podiže nivo energije, poboljšava pamćenje i koncentraciju, poboljšava rad mozga.

Primena Spirulina

Spirulina se najčešće može pronaći u vidu praha, tableta ili kapsula. Odlična je kao dodatak ishrani naročito za starije osobe, rekonvalscente i sportiste. Izuzetno je korisna kada je konzumiraju osobe koje su vegetarijanci, jer sadrži izuzetno visok nivo belančevina. Primenom spiruline pomaže se ublažavanju oštećenih ćelija tokom zračenja, intenzivira se proces razmnožavanja ćelija koštane srži i povećava imunitet, kod ljudi koji su koristili hemoterapiju. Ova čudotvorna alga se može primenjivati i kao maska za lice koja će osvežiti kožu lica i ukloniti bore. Spirulina se još koristi u ishrani i kao sastojak nekih lekova.

Lekovi i prirodni preparati od spiruline:

♥  Prah spiruline

Tablete spiruline

 

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.