Šungit poseduje “fulerena”, molekul sa snažnim lekovitim osobinama.

Da li ste čuli za čudotvorni kamen 21. veka – šungit? Da li ste znali da ovaj kamen ima lekovite osobine? U okviru narednog teksta ćemo se baviti šungitom i njegovim lekovitim svojstvima.

Šta je šungit?

Iznenađujuće je da je šungit mineral koji još uvek nije dobio istu popularnost u zajednici lekovitih kristala kao kamen sličnog tamnog sjaja poput crnog turmalina. Mada nije kristal, šungit je jedan od najjačih mineralnih lekova. To je jedini mineral za koji je naučno dokazano posedovanje tzv. “fulerena”, molekula sa snažnim lekovitim osobinama.

 

Na Mohsovoj skali tvrdoće, šungit ima rezultat 4, što znači da je to prilično tvrd kemen. Međutim, prava snaga se dokazuje tek kada se testira vatrom. Sposobnost šungita da izdrži vatru i da se odupre topljenju, dala mu je klasifikaciju kao pirobitumena. Površinski sjaj ovog lekovitog minerala se kreće od polu-metalne do mat crne boje. U unutrašnjosti, šungit je nekristalni karbonski mineraloid.

Šungit: poreklo i značenje

Pronađen prvenstveno u Rusiji, značenje šungita proizilazi iz sela Šunga u Kareliji, u kojoj je prvi put otkriven. Priča o Šungitu počinje pre oko 2 milijarde godina, u doba paleoproterozoika. Prekambrijsko kamenje se sastojalo od nekih od najranijih uljanih naslaga na Zemlji. Plitke, slankaste lagune blizu lanaca vulkana u zapadnoj Rusiji bile su bogate sedimentima i algama. Oni su doprineli depozitima uljanih škriljaca i sirove nafte. Kasnije, kada su ovi depoziti bili podvrgnuti toploti i pritisku, šungit se formirao u gotovo čistoj formi ugljenika. Ipak, čistoća ugljenika nije jedini kvalitet ovog minerala. Godine 1992., fulereni pronađeni u šungitu su izazvali pravi bum u svetu minerala. Fulereni su ugljenični molekuli koji su formirani u šupljim, globularnim molekulima.

U Rusiji, šungit je dugo korišćen kao prečišćivač vode. Zapravo, Petar Veliki je osnovao prvu rusku banju, nazvanu ”Martial Waters”, u Kareliji, gde su se ljudi mogli kupati u izvornoj vodi koja je pročišćena šungitom kroz koji prolazi. Danas mnogi Rusi i dalje koriste šungit kao prečišćivač vode.

Šungit lekovita svojstva

Lekovite osobine šungita su zaista mnogobrojne, počev od prečišćavanja do zaštite. Šungit poseduje svojstva električnog provodnika. Takođe je poznato da šungit pomaže u inhibiciji elektromagnetnih polja koja su rezultat elektromagnetnog zračenja. Elektromagnetna polja se stvaraju elektronskim uređajima. Uobičajeni elektronski predmeti kao što su laptop računari, mobilni telefoni, kompjuteri i tableti emituju elektromagnetno zračenje. Postavljanje šungita na bazu računara, mikrotalasne rerne ili oko različitih kućnih elektronskih uređaja neće ometati njihove operacije, ali će blokirati izvesnu dozu zračenja.


Šungit se takođe koristi kao eliksir, koji se može napraviti jednostavnim postavljanjem ovog minerala u vodu i omogućavajući mu kratko vreme za prečišćavanje. Pijenje ove prečišćene vode ima mnogo korisnih osobina, kao što je povećana brzina lečenja i rasta ćelija, kao i detoksikacija tela.

Meditacija pojačava lekovite karakteristike šungita kod glavobolje, bolova u leđima, krvnog pritiska, upale i bolova u mišićima.

Antioksidanti u šungitu imaju snažan uticaj na zdravlje i potpuno funkcionalan imunološki sistem.

Lekovite osobine ovog minerala su moćne i za duh. Može se koristiti za borbu protiv nesanice, podstiče energiju, smanjuje stres i oslobađa anksioznost.

Šungit: meditacija i mantra

Smatra se da meditacija sa šungitom otežava nastavak negativnih obrazaca. Počnite meditaciju držanjem šungita u rukama u mirnom, udobnom prostoru u vašem domu. Ako osećate da ste pogođeni na određenom području, držite šungit do tog područja. Ukoliko želite više opšte umirujućeg efekta, onda ga jednostavno držite rukama. Najbliže je povezan sa korenskom ili baznom čakrom. Kamen šungita nosi energiju zemlje. Šungit vam pruža zaštitu, dok takođe prodire u središte vašeg bića, kako bi vam pružio osećaj smirenosti i zemaljske stabilnosti.

Kao što svojstva ovog minerala pročišćavaju vodu, takođe se smatra da šungit pročišćava dušu. Ako imate toksične misli i emocije koje utiču fizički na vaše telo, ili vas nešto sprečava od postizanja napretka u vašem životu, pokušajte da dodate mantru vašoj meditaciji sa šungitom. Šungitska mantra “moj um je čist, moj duh je jasan” – može pomoći u olakšanju nemira. Dok govorite ove reči, pokušajte prvo da uklonite sve misli, fokusirajući se samo na reči koje govorite. Na taj način možete da proterate otrovne misli, krivicu, negativnost ili emocije koje možda držite duboko u sebi. Mantra je inače zvuk ili kombinacija zvukova koji se učestalo ponavljaju u svrhu molitve, a veoma je cenjena u duhovnoj praksi indijske tradicije.

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.