Zelenousna školjka moćno prirodno antiinflamatorno sredstvo

Zelenousna školjka ili zelena dagnja (Perna canaliculus) je vrsta školjke koja je endemična i nativna u oblasti priobalja Novog Zelanda, gde predstavlja sastavni deo tradicionalne ishrane Maora. Dom ove školjke zelenog oklopa je na stenama i čvrstim površinama oko obale Novog Zelanda.

Zelenousna školjka je jako cenjena u alternativnoj medicini jer je veoma bogata antiinflamatornim jedinjenjima. Predstavlja dragocenu opciju za različite zdravstvene probleme, uključujući osteoartritis, reumatoidni artritis, bol u zglobu uzrokovan tretmanom karcinoma, astmu i otežano disanje. Ulje iz ovih čudesnih školjki deluje kao antiinflamatorno sredstvo koje je potpuno prirodno i veoma moćno.

Ove zelene dagnje se mogu konzumirati sirove, kuvane ili kao dijetetski dodatak, a obično se uzgajaju za zaštitu životne sredine od potencijalne štete.

Zelenousna školjka je povezana sa brojnim potencijalnim pogodnostima za zdravlje, ali su istraživanja na ovu temu i dalje u toku.

Ono što nam je poznato, jeste da su dagnje bogate omega-3 masnim kiselinama, a smanjenjem proizvodnje leukotriena (zapaljenskih molekula) i prostaglandina, mogu imati iste antiinflamatorne efekte kao i riblje ulje.

Ulje iz zelenih dagnji je bogato omega-3 mastima, izuzetno snažnim dodatkom za zdravlje. Nutrijenti ovih školjki se mogu takođe ekstrahovati u obliku praha koji je podjednako efikasan u lečenju inflamatornih bolesti i bolova u zglobu, uz mnoge druge prateće zdravstvene prednosti.

Koja su lekovita svojstva Zelenousne školjke?

Bogat izvor proteina

Zelenousna školjka je dobar izvor proteina, sa 18.8 grama na 100 grama porcije kuvanih dagnji. Ovo pruža 41% preporučenog dnevnog unosa proteina za žene i 34% za muškarce.

Bogate gvožđem

Porcija od 100 grama kuvanih zelenousnih dagnji sadrži 10.9 miligrama gvožđa, pružajući preko 100% preporučenog dnevnog unosa gvožđa za osobe starije od 50 godina. Takođe, to predstavlja 61% preporučenog dnevnog unosa gvožđa za žene ispod 50 godina starosti. Gvožđe je veoma važno za sveukupno zdravlje, jer pomaže vašem telu da proizvodi crvena krvna zrnca (eritrocite). Pomaže u proizvodnji hemoglobina i mioglobina, dva proteina koja nose kiseonik. Nedovoljno gvožđa može dovesti do anemije, niskog nivoa energije i kratkog daha.

Prirodni izvor vitamina B-12

Esencijalni vitamin, vitamin B-12, kao i gvožđe, neophodan je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Takođe pomaže u proizvodnji DNK i pomaže u funkciji vašeg nervnog sistema. 100 grama kuvanih zelenih dagnji ima 20 mikrograma vitamina B-12, što obezbeđuje preko 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina B-12. Preporučen dnevni unos ovog vitamina se kreće od 2.4 do 2.8 mikrograma, pri čemu trudnice i dojilje imaju potrebe za višim unosom. Dodatni vitamin B-12 se skladišti u jetri i rastvara u vodi, ali postoji malo šanse za toksičnošću vitaminom B-12 od prevelike količine ovog vitamina B-12.

Bogate omega-3 masnim kiselinama

Zelenousna školjka je prirodno bogata omega-3 masnim kiselinama, sa preko 40% ukupnog sadržaja masti koje dolaze iz omega-3 masnih kiselina. Vaše telo nije u stanju da proizvede omega-3 masne kiseline samostalno, a morski plodovi, kao što je zelenosuna školjka, predstavljaju jedan od najbogatijih izvora ovih polinenasićenih masti.

Omega-3 masne kiseline su povezane sa smanjenjem zapaljenja i smanjenim šansama za srčane bolesti i artritis. One takođe pomažu u funkciji mozga.

Kako zelenousna školjka deluje (antiinflamatorno dejstvo)

Kako telo metabolizuje prirodne omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ulju zelenousne školjke, one deluju umirujuće na upaljene i bolne zglobove, mišića i tkiva. Ovo može prouzrokovati veliko olakšanje od bola za ljude koji boluju od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, fibromijalgije, lupusa i drugih bolesti koje uzrokuju teške bolove u zglobovima.

Takođe je od velike koristi osobama koje pate od astme, hroničnog bronhitisa ili respiratornih problema, jer pomaže plućnom tkivu da povrati snagu i obnovi normalnu sposobnost disanja.

Prema tome, istraživači su upoređivali olakšanje od bolova postignuto uz primenu 1200 mg dnevne doze zelenousne školjke ili omega 3 iz ribljeg ulja (EPA 18%, DHA 12%), da bi videli da li imaju slične efekte.

Od 47 osoba sa osteoartritisom kuka ili kolena, oni koji su uzimali ekstrak zelene dagnje su pokazali znatno veće olakšanje bolova u zglobu od onih koji su uzimali riblje ulje, sa 89% smanjenim simptomima bola i fizičkim neugodnostima, pri čemu je 91% prijavilo poboljšani kvalitet života.

Zelenousna skojlka AKCIJA kapsule i balzam

Ovi rezultati nedvosmisleno ukazuju na to da ekstrakt zelenosune školjke ima dodatni mehanizam delovanja osim prisustva omega-3 masnih kiselina.

Zelenosuna školjka takođe sadrži retke, furanske masne kiseline koje deluju kao moćni antioksidanti.

Ova kombinacija omega-3 masnih kiselina nije pronađena u drugim poznatim morskim uljima.

Zajedno, ove masne kiseline inhibiraju proizvodnju imunih hemikalija (leukotriena) uključenih u započinjanje zapaljenja. Ove masne kiseline blokiraju ključne enzime (COX-1 i COX-2) na sličan način kao i aspirin i drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Ove akcije podrazumevaju da ekstrakt zelene dagnje pomaže u smanjivanju migracije upalnih belih krvnih zrnaca u zglobove, tako da se poboljšava bol i otok.

Lekovi i prirodni preparati od Zelenousne školjke:

♥  Kapsule Zelenousne školjke

♥  Krema

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.