PŠENIČNE KLICE sadrže najviše vitamina E i redak vitamin K

Klica se smatra sastavnim delom žitarice. Iz pšenične klice se može izdvojiti izuzetno kvalitetno biljno ulje.

Pšenica je poreklom iz jugozapadne Azije iz regije odakle potiče još ima naziv „Plodni luk“. Pretpostavlja se kako je uzgoj pšenice počeo još za vreme neolitskog doba, a da se pre 5000 godina mogla pronaći u Indiji, Etiopiji, Španiji i Irskoj, a vek kasnije je stigla i u Kinu. Mnoga istraživanja su ukazala na to da je najverovatnije mesto odomaćivanja pšenice Dijarbekir u Turskoj.

psenicne--klice-klijanje

Pšenične klice sastav

Klica je “srce” žitarice, zametak semena i koncentrovani izvor nekoliko esencijalnih hranjivih sastojaka uključujući vitamin E, folnu kiselinu, fosfor, cink, tiamin i magnezijum. Najjači prirodni koncentrat vitamina E nalazi se upravo u ulju pšeničnih klica. Ovo ulje je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama. Moramo napomenuti kako samo hladno presovano i nerafinisano biljno ulje dobijeno iz pšeničnih klica, zadržava u sebi sve kvalitetne sastojke. Ulje od pšeničnih klica sadrži: Vitamine A, B, D i veoma redak vitamin K. Od minerala ulja pšeničnih klica sadrže velike količine fosfora, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožda i nekih drugih minerala u manjim količinama.

Pšenične klice dejstvo

Deluje preventivno protiv aterosklerotičnih promena, smanjuje holesterol u krvi, delotvorno sprečava stvaranje masne jetre, vrlo je hranljivo i zdravo zbog nezasićenih masnih kiselina i vitamina E. Poboljšava cirkulaciju, sprečava cirozu krvnih sudova, izliv krvi u mozak, infarkt srca. Poboljšava opšti rad srca. Istovremeno, poboljšava rad ćelija srca, jetre, bubrega i povećava izdržljivost mišića.

Dobar je antioksidant, poboljšava imuni i nervni sistem i zdrav rast i regeneraciju ćelija. Smanjuje oticanje nogu, proširene vene. Pomaže u normalizaciji nivoa šećera u krvi. Dobar je za sportiste jer uništava mlečnu kiselinu i sprečava upale mišića.

Ulje pšeničnih klica jedan je od najboljih preparata za probleme sa cirkulacijom, jer, pored ostalih korisnih sastojaka, sadrži i velike količine vitamina E i lecitina. .

Zahvaljujući sastavu ulja pšeničnih klica ono omogućava efikasnu primenu kod lečenja i nege kože i kose. Ovo ulje se koristi i kod problema pojave žuljeva na stopalima kao i kod grubosti kože na petama i laktovima. Nakon samo nekoliko dana primene ulja pšeničnih klica deluje na kožu i ona postaje mekša, a na delovima gde je koža oštećena (odumrla) pojaviće se nežna regenerisana. Vitamin E koji je prisutan u uljima pšeničnih klica kao i vitamin A i provitamin ovog vitamina, jačaju otpornost kože izložene sunčevim zracima. Ulja pšeničnih klica efikasno deluju na kosu koja je ispucala i suva. Ovi problemi kod kose se upravo javljaju zbog nedostatka nekih minerala i vitamina. Nakon samo nekoliko tretmana i primene ulja pšeničnih klica pri nezi kose, vratiće vlasima sjaj i čvrstinu.

ulje-psenicnih-klica

Primena pšeničnih klica

Pšenica se najčešće koristi kao brašno, mada se zna da su pšenične klice čudesan izvor energije. U slučaju da imate iritiranu, hrapavu i suvu kožu, primenom ulja pšeničnih klica kožu osvežavate i umanjujete navedene zdravstvene probleme koji se na koži manifestuju.Ulje pšeničnih klica se koristi za tretiranje dubinskih rana, opekotina i ožiljaka na koži kao i protiv upalnih kožnih bolesti (ekcemi, psorijaza).
Nanošenjem ulja pšeničnih klica na kožu unosite potrebne sastojke koji koži nedostaju. Ulje se nanosi direktno na kožu koja je povređena ili iritirana, a čak se preporučuje primena ulja pšeničnih klica i na zdravu kožu pa čak i tokom masaže tela. Kožu vašeg tela možete pripremiti za sunčanje upravo redovnim nanošenjem ulja pšeničnih klica na samu kožu. Tokom lečenja i nege kose preporučujemo utrljavanje ulja pšeničnih klica u suvu kosu i to pre pranja dva puta nedeljno. Kada ulje utrljate u kosu potrebno ga je ostaviti da deluje 15 do 30 minuta, a nakon tog vremena kosu možete oprati i oblikovati.
Kao i kod ostalih biljnih ulja treba imati na umu da je samo nerafinisano i hladno ceđeno ulje pšeničnih klica ono koje zadržava sve vredne sastojke – takvo se ulje može koristiti kao dodatak ishrani i u kozmetičke svrhe.

Pšenične klice proizvodi  :

♥  ulje

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.