KOPRIVA samonikla biljka ima izuzetno lekovitu moć

Kopriva (lat. Urtica dioica) je samonikla jestiva biljka roda Urtica. Raste na zapuštenim mestima, a najviše u Evropi, Africi, Aziji i Severnoj Americi. Višegodišnja je zeljasta i dvodomna biljka, stabljika je uspravna do visine 150 centimetara, listovi su duguljasti od 3-15 centimetara. Listovi su srcolikog oblika i imaju kratke dlačice, koren je izuzetno velik, a cvetovi su zelene boje.

Kopriva se pojavljuje u staroengleskim spisima još u 10-om veku. Postoje saznanja da su se pojedine osobe namerno žarile koprivom smatrajući da će se na taj način izlečiti od reumatizma. U engleskoj se od 1986. godine organizuje svetsko takmičenje u konzumiranju sveže koprive, gde takmičari pokušavaju pojesti što više stabljika svežih kopriva sa kojih se pre toga skine lišće.

kopriva-caj

Sastav koprive:

Kopriva u izuzetno velikom procentu sadrži hlorofil, acetil holin, indole, uključujući serotonin i ashistamin, zatim acetil holin, fosfor, kalijum, kalcijum, vitamine A, C, B2 i K, gvožđe, proteine, taninsku i kremenu kiselinu. Takođe sadrži: belančevine, karotin, pantotensku kiselinu i druge sastojke u manjim količinama.

Lekovita svojstva Koprive

Ova izuzetno lekovita biljka konzumiranjem deluje na organizam čoveka kao: diuretik, tonik, astrigent, remineralizant i hipotenziv. Nijedan lek napravljen od hemijskih elemenata koji u sebi sadrži minerale nije ravan lekovitoj koprivi i ne postoji bolest gde se ona ne može upotrebiti. Kopriva efikasno pomaže u lečenju bolesti bubrega, želuca, jetre, krvi, slezine, kostiju, pluća, prostate i mnogih drugih bolesti. Kopriva čisti krv, pomaže protiv peska u mokraćnim kanalima, prekomernog mokrenja te reumatizma, a čak reguliše i varenje. Ova izuzetno lekovita biljka se najčešće koristi kao lek protiv opadanja kose, groznice, bronhitisa, tuberkoloze pluća, čira na želucu, protiv zračenja, nesanice i nervoze. Zanimljivo je da se u Austriji Kopriva koristi u tradicionalnoj medicini kao čaj za lečenje poremećaja urinarnog trakta, bolesti lokomotornog sistema, kardiovaskularnog sistema (naročito efikasna kod bolesti krvnih žila i Birgerove bolesti), krvarenja, gastrointestinalnog trakta, gripe (smanjuje osetljivost organizma na prehladu), gihta i reumatizma. Mnogi ljudi se javljaju sa informacijama koje kažu da im je kopriva pomogla u izlečenju od: fistula, kod hroničnog umora, da su rešili problem gljivica i žuljeva na nogama, slabog korena kose (najefikasnije koristiti tinkturu od koprive utrljavanjem u koren kose) pa čak i da su korišćem koprive uspeli izbeći amputaciju noge.

kopriva-supa

Primena Koprive

Ako se kopriva koristi kao lek, može se koristiti cela biljka, sveža ili sušena svejedno. Najaktivnijim se smatra sveže isceđen sok od koprive. Deca koja imaju rahitis, a hranjena su zračenim Ergo-Sterolom, brzo ozdrave ako piju sveže ceđeni sok od ove lekovite biljke. Konzumiranjem koprive kao čaj ili sok, možete lečiti i malokrvnost. Najefikasnije pripremljen lek od koprive za lečenje prostate je od semenja koprive koje se usitni-istuca u avanu, prokuva 2-3 minuta i kasnije dobijena tečnost pije mlaka ne vruća. Loša cirkulacija uzrokuje grčeve i kod takvih simptoma se preporučuje kupka od Koprive. Ova kupka se preporučuje čak i za koronarne bolesti srca i dok ležite u kadi treba namakati deo tela oko srca čajem koprive i nežno masirati. Smatra se da osobe koje imaju alergiju prilikom cvetanja polena svih vrsta korova, a naročito ambrozije, trebaju konzumirati koprivu u svim mogućim varijantama, jer na taj način ublažavaju alergiju. Neobična informacija ukazuje na to da se koprive na britanskim ostrvima koriste za pravljenje piva koje se smatra izuzetno kvalitetnim. Ova informacija može biti uzuzetno interesantna ljubiteljima piva koji u poslednje vreme pokreću sve više mikro pivara. Od koprive se mogu skuvati izuzetno lekovita i ukusna jela poput supa, čorbi koje u sebi sadrže izuzetno kvalitetne sastojke koji su izuzetno korisni za zdravlje, rolati, pite, salate i mnoga druga jela.

Lekovi i prirodni preparati od koprive :

kapsule

 

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.