VIRAK zaštitnik žena pomaže kod mnogih ženskih bolesti

Virak (lat. Alchemilla vullgaris) pripada porodici ruža (lat. Rosaceae). Ova višegodišnja biljka, ima još nekoliko naziva: gospin plašt, vrkuta, zečja šapa, goveđa trava, rosanica, biserak i lavlja noga. Ova lekovita biljka ima izuzetno opor i gorak ukus. Ima neugledno žuto zelene cvetove koji cvetaju od maja do oktobra. Virak raste na pašnjacima pored potoka od brdskih do planinskih predela i veoma je česta na ovim prostorima, naročito u jugioistočnoj Srbiji. Odomaćila se u umerenim predelima Evrope pa čak sve do reke Ob u Sibiru. U Alpima može da raste u visinu i do 2000 metara. Žene koje poznaju moć bilja, Virak smatraju svojim ličnim zaštitinikom.

Pretpostavlja se da Virak vodi poreklo iz Evrope, gde je i najviše rasprostranjena. Smatra se da ova lekovita biljka, najviše pomaže kod ženskih bolesti. Poznato je da se zbog toga koristila u lečenju, još kod Starih Rimljana. Potiče od arapske reči Alkemelych, što u prevodu znači nebeska rosa. Kao lek se koristi deo biljke tokom cvetanja koji se nalazi iznad zemlje, a ređe listovi jer imaju slabogorak i opor ukus.

Sastav Virka

Virak nije potpuno proučen što se njegovih lekovitih sastojaka tiče. Međutim poznato je da sadrži: tanin, flavonoide, saponine, elagnu kiselinu te nešto malo etarskog ulja kao i gorke glikozide. Virak još sadrži: salicilnu kiselinu, organske kiseline i pravo bogatsvo C vitamina.

Dejstvo Virka

Deluje na površinsko skupljanje tkiva zahvaljujući taninu i na taj način smiruje upalu sluzokože i kože. Efikasno pomaže kod obilnih, neredovnih i bolnih menstruacija, spuštene materice, belog pranja te upala koje prati sekret. Smatra se i da leči neredovan ciklus u pubertetu. Osobe koje se bave lekovitim biljem smatraju da veoma uspešno sprečava ispadanje materice. Virak sprečava da dođe do pobačaja, jer jača zidove materice. Ova lekovita biljka olakšava sam porođaj. Takođe se smatra da efikasno ublažava poznate simptome klimaksa. Čaj od ove biljke ima veoma blag diuretički efekat, što znači da podiže krvni pritisak i sužava krvne sudove. Korišćenjem čaja od virka se zaustavlja krvarenje nakon vađenja zuba. Smatra se da Virak sprečava razvoj velikog broja bakterija, a naročito stafilokoku. Snažno obnavlja i tonira matericu, pomaže kod zarastanja rana, a pokazao se kao odlično sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus. Japanski naučnici su otkrili da agrimon koji je sastojak ove biljke, zaustavlja rak dojke. Dokazano je i da pomaže kod uboda insekata, blagih dijareja naročito izraženih kod male dece, mučnine i povraćanja, čira na želucu, reume i gihta kao i povraćanja i mučnine.

Primena Virka

Virak se najčešće može naći u vidu čajeva, kapi pa čak i kupki. Trudnice ovu biljku mogu slobodno konzumirati, za razliku od većine drugih biljaka. Čak im se preporučuje da već od trećeg meseca trudnoće, piju njen čaj i to barem jedanput dnevno. Konzumiranjem čaja od Virka se u znatnoj meri umanjuju šanse za nastanak uglavnom svih poznatih ženskih bolesti. Švajcarski travar Kincle je smatrao kako se 30% ginekoloških operacija, može izbeći konzumiranjem čaja od virka. Svaka žena koja se porodila, trebalo bi da pije ovaj čaj 8 do 10 dana nakon porođaja.

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.