ARGAN ostala lekovita svojstva i šira primena

Argan (lat. Argania spinosa) endemsko je stablo koje raste na krečnjačkom tlu polupustinjske doline Sous u jugozapadnom Maroku kao i u regiji Tindouf u Alžiru. Stablo je trnovito sa malim listovima od 2 do 4 centimetra dužine, a sa zaobljenim vrhom. Plod je dužine od 2 do 4 centimetra širok sa debelom gorkom korom. Grane ovog drveta mogu dostići dužinu i do 35 metara. U sredini ploda je izuzetno tvrd orah koji sadrži do tri male semenke koje su ispunjene velikom količinom ulja. U pojedinim delovima Maroka uzgoj ove biljke u potpunosti zamenjuje maslinarstvo. Zanimljivo je da se za vreme berbe Argana na drvo puštaju koze.

berba arganaPostoje informacije koje ukazuju na to da Argan drvo datira od pre neverovatnih 25.000.000 godina te da ga ima samo na prostoru severne Afrike i nigde više na svetu. Pokušavano je kroz istoriju uzgajanje ovog drveta, ali bezuspešno. Najviše ga ima u južnom delu Maroka, Agadiru, Atlas planinama kao i u Souss-Massa-Draa regionu. Više od jedne trećine površina pod Argan šumom je nestalo zbog njenog velikog eksploatisanja za ogrev i pretvaranja šuma u poljoprivredna zemljišta.

semenke argana

Sastav Argan

Argan ulje ili marocansko ulje je sasvim sigurno jedno od najpotetnijih ulja na svetu, a sadrži: zasićene masne kiseline (stearinska i palmitinska), nezasićene masne kiseline ( linolenska, linolna i alfa) vitamin E (tokoferol), sterole, polifeonole, karotenoide i minerale, šotenole, spinasterole, triterpenske alkohole i delta 7 avenosterole.

Lekovita svojstva Argana

Arganovo ulje priznato je kao jedno od najefikasnijih ulja za podmlađivanje kože. Koža ga lepo upija, ne ostavlja tragove,  poboljšava čvrstoću kože, i leči mnoge kožne bolesti(ekcem i psorijaza).  Ovo ulje je izuzetno efikasno i kod problema sa lomljivom i suvom kosom bez sjaja. Svi vezuju arganovo ulje za negu kože i kose a o njegovim lekovitim svojstvima po organizam malo ko zna.  Ulje od Argana pomaže kod mršavljenja, relaksira leđa,Vitamin E koji sadrži je izuzetno važan za razvoj i održavanje funkcija sistema živaca i mišića. Arganovo ulje sadrži više od 80% jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina koje pozitivno deluju na kardiovaskularne te reumatske bolesti. Štiti vezivna tkiva, podstiču delovanje kiseonika, blagotvorno utiču na varenje i jetru te poboljšava kapacitet mozga. Izuzetno visok procenat linolenske kiseline pomaže u regulisanju nivoa holesterola u krvi. U slučaju da vam ispucaju usne obavezno ih namažite Arganovim uljem. Kao piling ovo ulje je izuzetno efikasno u uklanjanju odumrlih ćelija kože, a pomaže i kod problema lomljenja noktiju. Važno je reći da je Arganovo ulje izuzetno snažan antioksidans.

ulje argana

Argan primena

Argan ulje je vekovima poznato po svojim farmaceutskim, dijetetskim, prehrambenim i kozmetičkim karakteristikama. U berberskoj tradicionalnoj medicini ovo izuzetno plemenito ulje se koristi u svakodnevnoj upotrebi kako za unutrašnje tako i za lečenje površinskih delova organizma. Mazanje tela ovim uljem (organizmu daje energiju i poboljšava opšte stanje organizma) je sastavni deo ayurvedske indijske tradicionalne medicine, a ovim uljem čak mažu novoređenčad zbog zaštite od spoljnih uticaja. U kozmetičkoj industriji se koristi za proizvodnju sapuna, šampona i krema. Ovo ulje se koristi puno i u marokanskom kulinarstvu za pripremu poznatih jela i naročito salata (daje veoma bogat ukus i razne vitamine).

Lekovi i prirodni preparati od Argana:

♥ ulje (hladno ceđeno)

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.