KANTARION stari narodni lek za dva savremena demona

Od vremena drevnih Grka i dalje kroz istoriju preko srednjeg veka, smatralo se da je kantarion biljka prožeta magičnim silama i korišćena je u narodu da štiti od zla i bolesti. Kao vrlo praktičan narodni lek, se široko koristila za lečenje rana, otklanjanje problema sa bubrezima i ublažavanje nervnih poremećaja, čak i ludila. Nedavna istraživanja pokazuju da je kantarion savremeni zaštitnik od depresije i virusne infekcije – dva savremena demona.

U srednjem veku se verovalo da ako osoba stavi komad kantariona ispod jastuka na dan Svetog Jovana Krstitelja, on bi se pojavio u snovima te osobe da je blagoslovi i spreči njenu smrt u godini koja dolazi.

Kantarion biljka (lat. Hypericum perforatum) je nativna u delovima Evrope i Azije, ali se proširila u umerene regione širom sveta kao invazivni korov.

Latinski naziv za kantarion – hypericum – potiče od grčkih reči ”hiper” (gore, iznad) i ”eikon” (slika), što se odnosi na tradiciju da se ova biljka drži preko religijskih slika (ikona) u kući tokom dana Svetog Jovana, da otera zlo.

Vekovima su ljudi uspešno koristili ovu biljku za lečenje bolesti kao što su depresija, anksioznost, poremećaji spavanja, virusne infekcije, rane, menstrualni grčevi i bolesti bubrega i pluća.

U narodnim i tradicionalnim medicinskim sistemima, kantarion je korišćen oralno za lečenje anksioznosti, mokrenja u krevetu, dispepsije, uzbuđenja, iscrpljenosti, fibrozitisa, gastritisa, gihta, krvarenja, bolesti pluća, reumatizma, išijasa i otoka. Kantarion je takođe korišćen oralno kao anthelmintik, protiv dijareje i kao diuretik.

Različiti dozni oblici kantariona su lokalno korišćeni kao adstringent i za lečenje povreda ili tegoba kao što su plikovi, opekotine, posekotine, hemoridi, upale, ujedi insekata, svrab, crvenilo i rane.

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka sa obimnim rizomima, čije su stabljike uspravne, razgranate u gornjem delu i mogu narasti do 1 m visine. Lišće kantariona je žuto-zelene boje, sa rasprostranjenim prozirnim tačkama žlezdanog tkiva. Ove tačke su vidljive kada se drže na svetlosti, dajući lišću kantariona “perforirani” ili rupičast izgled, na šta se odnosi i drugi deo latinskog naziva ove biljke (perforatum). Ove male, crne, prozirne tačkice nisu zapravo rupe, već male žlezde koje, kada se pritisnu, oslobađaju esencijalna biljna ulja i smole.

Jarko žuti cvetovi kantariona imaju pet latica i imaju uočljive crne tačke. Kada se cvetni pupoljci (ne samo cveće) ili mahune sa semenima kantariona zdrobe ili smrve, stvara se crvenkasta/ljubičasta tečnost.

Kantarion u prirodi raste po ivicama šuma, suvim brežuljcima, neobrađenom zemljištu, osunčanim livadama. Bere se u maju i junu mesecu.

Engleski naziv ove biljke (St. John’s wort) upućuje na to da on cveta na rođendan Svetog Jovana Krstitelja. Kantarion se simbolično bere na dan Svetog Jovana Krstitelja.

Kantarion sastav

Kantarion biljka sadrži sledeće komponente:

– Flavonoidi

– Fenolne kiseline

– Naftodiantroni (npr. hipericin, pseudohipericin, protohipericin, protopseudohipericin)

– Floroglucinoli (npr. hiperforin, adiperforin)

– Tanini

– Isparljiva ulja

– Zasićene masne kiseline

– Alkanoli

– Vitamini i njihovi analozi (npr. karotenoidi, holin, nikotinamid, nikotinska kiselina )

– Razni drugi sastojci (npr. pektin, β-sitosterol, heksadekan i dr.)

Smatra se da su naftodiantroni – hipericin i pseudohipericin – zajedno sa derivatom floroglucinola – hiperforinom – neki od brojnih aktivnih sastojaka ove biljke. Kantarion takođe sadrži eterična ulja sastavljena uglavnom od seskviterpena.

Kantarion sadrži nekoliko važnih hemikalija, uključujući hipericin, hiperforin i pseudohipericin, za koje se smatra da su glavni izvor antidepresivnih aktivnosti ove biljke.

Kantarion Lekovita dejstva

Kantarion se koristi kao lekovita biljka, pre svega zbog svojih antidepresivnih i antiinflamatornih svojstava, već preko 2000 godina. Poznato je da  deluje kao antidepresiv, a mnoge studije pokazuju da može pomoći u borbi protiv blage do umerene depresije i anksioznosti, kao i da ima manje neželjenih efekata od većine drugih prepisanih antidepresiva.

Takođe, kantarion oslobađa PMS simptome: zbog pozitivnih efekata na raspoloženje, kantarion se koristi za ublažavanje i prirodno uklanjanje PMS simptoma, kao što su depresija, hronični umor i hormonska neravnoteža.

Poboljšava raspoloženje tokom menopauze: dokazano je da kantarion kao biljni lek olakšava psihološke i vegetativne simptome menopauze.

Kantarion ima antibakterijska svojstva i može pomoći u borbi protiv upale, koja je u osnovi većine bolesti. Kada se primjenjuje lokalno, ublažava simptome vezane za manje rane i iritacije kože, deluje kao prirodni tretman za ekcem, lečenje opekotina i hemoroida.

Zanimljivo je da kantarion kao prirodni lek poboljšava i simptome opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Anti-kancerogena svojstva kantariona: istraživači su otkrili da kantarion zaustavlja rast tumorskih ćelija i da može da tretira ćelije raka kože (uključujući i melanom). Zbog toga što je pokazao značajnu anti-tumorsku aktivnost, istraživači sugerišu da je kantarion efikasan tretman protiv raka koji je veoma dostupan.

Kantarion primena

U lekovite svrhe se koriste cvetovi i listovi kantariona. Kantarion nam je danas dostupan u obliku suplemenata, čajeva, ulja i drugih tečnih preparata koji se koriste topikalno.

 

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.