ARTEMISININ (pelin) – leči mnoge bolesti uzrokovane parazitima

Artemisinin – Pelin je velika razgranata biljka, karakterističnog mirisa, neprijatnog gorkog ukusa. Pelin raste u visinu od 50 do 100 centimetara, stabljika je uspravna, izuzetno razgranata i prekrivena gustim, srebrnastosivim lišćem prekrivenim dlačicama. Biljka koja ima snažno aanti-virusno, anti-bakterijsko, anti-kancerogeno, anti-parazitsko, anti-gljivično, anti-inflamatorno i anti-malarijsko sredstvo, a jedna legenda kaže da je Artemida poklanjala Artemisinin ženama za olakšavanje porođaja pa je zbog toga i dobio latinsko ime Artemisia absynthium.

Izuzetna lekovita vrednost ove biljke je poznata u Kini 2000 godina unazad. 1596. godine Li Shizhen preporučuje čaj od Pelina posebno za lečenje od simptoma malarije. Ime ove biljke je izvedeno od Grčke boginje Artemide, preciznije, dato je po uzoru na kraljicu Artemisia II Caria, botaničarki i ujedno medicinskom istraživaču pre četvrtog veka. Upotreba Artemisinina se beleži još od doba Rimljana, a često se spominje i u Bibliji. Hipokrat je ovu biljku prepisivao protiv bolova, amnezije i reumatizma. Tokom 18. veka Artemisinina nije bio populraran od strane vlasti, zato što su ga mnogi zloupotrebljavali za drogiranje.

Sastav Artemisinina

Ova biljka sadrži tujone I izotujone, koji ubijaju ne samo odrasle parazite nego i njihova jajašca, među sastojcima Artemisinina je i santonin poznat kao lek za bolesti uzrokovane parazitima, kao i seskviterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita te ih lako ubija.

Dejstvo Artemisinina

Artemisinin pomaže u smanjenju tegoba kod sledećih simptoma i bolesti:
depresije, dijabetesa, reume, gihta, nadutosti, obolenja žuči, obolenja jetre, bolesti želuca i creva (kao što su spušteni želudac), hroničnog gastritisa, katara želuca, prehlađenog želuca, problema sa hemoroidima, bolesti slezine, bolesti bubrega i bešike, malokrvnosti i bolesti krvi, bolesti ženskih polnih organa i poremećaja mesečnog ciklusa. Takođe pomaže u smanjenju tegoba kod problema sa gubitkom svesti, oduzetosti, žgaravice, lošeg zadaha iz usta te žuto obloženog jezika, bolesti centralnog nervnog sistema i nesanice, kod trovanja biljem i gljivama, prilikom stanja groznice, hronične dijareje i opstipacije. Poznato je da Artemisinin u manjim količinama otvara apetit, a zanimljivo kako je delotvoran i u borbi protiv debljine. Veće količine Pelina snižavaju krvni pritisak, a zanimljivo je da pri uzimanju manjih količina povećava krvni pritisak te poboljšava cirkulaciju. Ovo je jedna od retkih biljaka koje imaju snažno antiparazitno delovanje.

Primena Artemisinina

Preporučujemo da Pelin berete između jula i avgusta pre cvetanja. Od ove poznate biljke se može istvoremeno koristiti list i koren. Koristite ga svežeg ili osušenog u hladu. Od Pelina se sušenjem i kasnije mlevenjem može pripremiti prah koji se može koristiti za pripremu vina (čuveni Bermet), rakija (poznati Pelinkovac), a od Pelina možete pripremiti tinkturu i ekstrakt. Ako imate gripu Artemisinin vam može pomoći na sledeći način: dva puta dnevno pojedite jedan gram praha Artemisinina sa kašikicom meda. Pelin je jedan od najefikasnijih i najbrže delujućih lekova za sve vrste problema sa varenjem i žuči. Osim kao digestiv može se koristiti i protiv visoke temperature, malarije, pri čemu nadmašuje poznati, ali i toksičniji kinin. Sistematski leči i smanjuje prekomernu težinu kao i šećernu bolest, ženama se preporučuje za poboljšanje i regulaciju menstruacije, a čak pomaže i lakši porođaj. Artemisinin je jedini priznati lek koji može upotpunosti izlečiti malariju.Od ove biljke možete pripremiti i čaj, evo recepta: prelijte kašikicu Pelina šoljicom vruće vode i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta, a zatim procedite. Preporučuje se da Artemisinin uzimate u strogo propisanim dozama. Obzirom na to da je izuzetno gorak, preporučuje se uzimati ga sa medom ili ga izmešati i popiti sa nekim sokom. Zabranjeno je uzimati Artemisinin tokom trudnoće i kasnije dojenja. Isto tako se ne sme nikako koristiti kod krvarenja u želucu ili unutrašnjim organima.

Lekovi i prirodni preparati od Artemisinina:

♥  Artemisinin kapsule

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.