SANDAL antioksidans, antidepresiv i prirodan dezodorans

Sandal (lat. „Santalum album“) ili indijska sandalovina, tropsko je drvo koje raste u suvim šumama do 700 metara nadmorske visine. Može da naraste od 4 do 9 metara visine, a životni vek ove biljke je i do 100 godina. Ovo drvo raste uglavnom na peskovitom ili kamenitom crvenom zemljištu. Eterično ulje od indijske sandalovine je izuzetno skupo, a kako ovog drveta ima sve manje ne koristi se više za finu obradu kao pre. Sandal se može koristiti čak i nakon 40 godina života, a najviše ga ima u Indiji, Šri Lanki i Australiji kao i Maleziji, Kini, Indoneziji te Filipinima.

Sandal se spominje u istorijskim spisima već duže od 2000 godina. Ova vrsta se gaji te se sa njom trguje od davnih vremena, pridaje joj se veliki značaj zbog lekovitih svojstava koja poseduje i atraktivnog mirisa. Sandal i visoka vrednost ove biljke dovela je u prošlosti do velike eksploatacije što je ovu vrstu dovelo do tačke izumiranja, tako da je Indijska vlada zabranila izvoz ovog drveta kako bi ovu vrstu sačuvala od nestajanja.

list sandala

Sasatav Sandala

Ovo drvo sadrži: aldehide, cedrol, esters, fitosterole, skvalen, santalum, oleinske i palmitinske kiseline. Koncentrovano ulje sandalovog drveta sadrži: alkohole seskviterpenole, alfa santalol 60%, beta santalol 30%, kao i seskviterpene: santen, santalen i teresantol.

Dejstvo Sandala

Ispitivanja različitih delova ovog drveta dovela su do saznanja da Sandal na organizam deluje antimikrobno te da je antioksidans, a zanimljivo je da deluje kao prirodan dezodorans. Redovnim korišćenjem sandalovine sprečavaju se sledeće bolesti: poremećaji krvarenja, krvarenje hemoroida, bolno mokrenje, konjunktivitis, polucije, pomaže pri trovanju, kod menstrualnih poremećaja, sprečava štucanje, povraćanje, neprijatne mirise poput znoja i mokraće, alergijske osipe, snižava telesnu temperaturu. Sandalovina se smatra i veoma jakim afrodizijakom. U Ayurvedskoj medicini Sandalovo drvo se spominje kao lek za respiratorne i urinarne infekcije kao i poremećaje varenja. Izuzetno je efikasan u lečenju akni, strija, ožiljaka, a poznato je da se koristi za zaštitu posekotina i rana od infekcija. Deluje efikasno kod osoba koje imaju suvu i masnu kožu podjednako jer podstiče izbalansirano lučenje sebuma. Sandalovina ima najjače dejstvo kao antidepresiv jer smiruje nervnu napetost i omogućava mirniji san. Olakšava bolove u mišićima, a čak smanjuje i grčeve u mišićima.

proizvodi od sandala

Primena Sandala

Sandal je efikasna anti-pitta biljka koja ima mogućnost unutrašnjeg i spoljnog konzumiranja tj. upotrebe i to kao smesa, prah ili ulje. U narodnoj medicini sandalovo ulje se koristi za lečenje bolesti: srca, opšte slabosti, groznice, infekcija mokraćnog trakta, upale usne šupljine i ždrela, jetre i žučnog mehura, bronhitisa, obične prehlade te kožnih obolenja. Poznata su lekovita dejstva sandalovine u nezi tela jer vlaži i omekšava kožu. Ulje od ovog drveta je jedno od retkih eteričnih ulja koje se mogu koristiti za vreme trudnoće. Ovo ulje je moćan astringent pa se preporučuje pomešati ga sa pet puta više nekog drugog ulja. Sandalovina se može koristiti i kao kupka za smirenje, upale grla, depresije i nesanice, protiv bora, može se koristiti i kao maska za lice. Zanimljivo je da se ulje od sandalovine smatra izuzetno efikasnim u rešenju problema frigidnosti i impotencije.

Lekovi i prirodni preparati od sandala:

 

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.