NIM svi delovi ove biljke su lekoviti i koriste se već više od 5000 godina

Nim (lat. Azadirachta indica) je stablo iz roda Azadirachta. Ovo zimzeleno drvo najviše raste u Indiji dostiže visinu i do 50 metara, ali ga ima i u Pakistanu i Mijanmaru. Ova biljka je zahvaljujući čoveku kasnije raširena i van svog osnovnog područja gde je rasla i to u Africi, Australiji, Americi i na pacifičkim ostrvima. Zanimljivo je da su svi delovi ove biljke lekoviti, a  još se koristi za pošumljavanje, a čak i kao biološki insekticid. U Aziji med od Nima u prodaji dostiže astronomske cene. Svaki plod ima samo jedno seme i to seme daje dragoceno ulje.

Čudotvorno drvo Nim (Neem) se u Indiji koristi već više od 5000 godina kao lekovita biljka u tradicionalnoj medicini i smatra se svetim drvetom.

Nim sastav:

Hemijski sastav biljke Nim je izuzetno složen, a sadrži sledeće sastojke: limonoide, nonterpenoide, triterpene, pentatritterpenoide i hexanortriterpenoide. Najbitniji sastojak biljke Nim je Azadirachitin.

Lekovita svojstva Nima

Smatra se da preparati od biljke Nim pozitivno deluju kod virusnih i bakterijskih bolesti, kao i gljivičnih i parazitima izazvanih bolesti. Preparati od Nima pozitivno deluju kod dijabetesa, kožnih bolesti te da čak deluju kao kontraceptivno sredstvo. Nim ima antibakterijsko, antigljivično, antiparazitno i insekticidno dejstvo zbog čega leči i samim tim sprečava veliki broj bolesti koje su uzrokovane mikroorganizmima. Nim pozitivno deluje kod slabe probave i konstipacije, želudačane bolesti, dijabetesa, infekcije urinarnog trakta, hepatitisa, stresa, herpesa, artritisa, virusnih bolesti, kašlja, parazita u crevima, infekcije urinarnog trakta, bolesti očiju, stimuliše rad jetre, čisti krv i reguliše detoksikaciju organizma.Ulje od Nima poboljšava rad jetre, uravnotežava nivo šećera u organizmu, pročišćava krv te pozitivno deluje na održavanje i rast kose.

Primena Nima

U Indiji se cvetovi kao i mladi izdanci drveta Nim koriste čak i u ishrani kao povrće, a u istu svrhu se koristi i u Laosu, Tajlandu i Kambodži. Cveće ove biljke se koristi u mešavini sa šećerom u pripremanju nekih tradicionalnih jela regije u kojoj raste. Smola drveta se čak koristi i kao aditiv za hranu, a guma se koristi kao dodatak nekim vrstama hrane. Ulje Nima se koristi za pravljenje kozmetičkih preparata, naročito sapuna, zubnih pasta, krema i šampona. Zanimljivo je i to da se grančice drveta Nim tradicionalno u Indiji, Africi i srednjem istoku, koriste kao četkica za zube i kao strugač jezika. Nim se najčešće koristi kao prah, ulje u kapsulama, ali i ekstrakt te čaj od lišća. Nim je bezopasan za zdravlje ljudi i životinja i nije toksičan. Upozoravamo vas da ulje od Nima može biti toksično, ako se konzumira u većoj količini.

Lekovi i prirodni preparati od Nima:

♥  Ulje nima

 

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.