Ricinus lekovita svojstva i preparati

Biljka ricinus je član porodice Euphorbiaceae koja se širi širom tropskih predela sveta. Povećana potražnja za biodizelom i druge medicinske i industrijske primene za biljno ulje imaju povećanu preradu i proizvodnju ricinusovog ulja širom sveta. Svestrana primena ricinusovog ulja u farmaceutskim proizvodima, kozmetici, biodizel, boje, sapun, a nedavno i u prehrambenoj industriji doveli su do toga da se danas sprovodi mnoga istraživanja ricinusovog ulja. Nedavno je FDA(američka agencija za registraciju hrane i lekova) odobrila ricinusovo ulje kao direktni aditiv za hranu koji se koristi kao aroma i / ili dodatak.

Ricinusova biljka je gruba višegodišnja biljka, koja nosi velike, naizmenične, dlančaste lopatasto lišće, cvetovi u ogromnim završnim grozdovima. Semena su takođe raznobojna sa bodljikavim ili glatkim tročlanim kapsulama. U tropskim klimama visina ricinus biljake obično oko 1 m stabljike prečnika od 1 do 1, 5 santimetra.

Postoje različite sorte semena ricinusovih zrna koje sadrže oko 45–55% ulja. Posle ekstrakcije ricinusovog ulja preostali materijal je nazvana komina ricinusovog zrna koja ima oko 36% proteina.

Ricinoleic acid(kiselina) je najvažnija komponenta ricinusovog ulja. Ima različite efekte na gastrointestinalnog trakta, uključujući inhibiciju vode i elektrolita, apsorpciju, stimulacija lučenja vode u lumen creva i depresija kontraktilne aktivnosti tankog creva. Ricinus je dobro poznat po brojnim zdravstvenim lekovitim svojstvima od kojih je najvažnije ulje kao laksativ i sredstvo za čišćenje. Štaviše, koren i lišće ricinusove biljke korisno je i kao sastojak različitih recepata za nervne bolesti.

Promene cena ricinusovog ulja i varijabilnost proizvodnje učinila je međunarodno tržište ricinusom ulje vrlo nestabilno. Povećana potražnja za biodizelom i druge medicinske i industrijske primene doprinose konstantnom povećanju proizvodnje i prerade ricinusovog ulja širom sveta. Zajednički FAO / Stručni odbor SZO izvestio je da je ricinusovo ulje sigurno za upotrebu u hrani kao rastvarač nosač i / ili sredstvo za oslobađanje. Komitet je utvrdio je prihvatljivi dnevni unos (ADI) od 0–0,7 mg / kg / dan.

Zbog prisustva toksičnog ricina i moćnog alergena 2S albumini u semenu, opšti pristup je stvaranje sigurnog kotača kada se kod useva blokira ekspresija ricina i 2S albumina u semenu. Ricinus se dobija ekstrakcijom ili ekspresijom semena biljke. Ricinusovo ulje nije samo prirodni resurs; jeftino je i ekološki. Ricinusovo ulje je viskozno, bledo žuto, ne isparljivo i nesušeće ulje s prljavim ukusom i ponekad se koristi kao purgativ. Ima blag karakterističan miris dok sirova nafta ima ukus blago jedak sa mučnim okusom. U odnosu na drugo povrće ulja, ima dobar rok trajanja i ne postaje užeglo ako se ne podvrgne do prekomerne toplote. Značajno je da je kvalitet semenskog ulja teško na koje utiče varijacija dobrog ili lošeg semena.

Nedavna izolacija prirodnog mutanta ricinusovog zrna sa visokim oleinom kiselinom i niska koncentracija ricinoleinske kiseline otvaraju nove potencijalne namene za ricinusovo ulje.

 

RICINUS LEKOVITA SVOJSTVA

Seme ricinusa je poznato po brojnim zdravstvenim svojstvima, što je najvažnije lekovito ulje kao laksativ i sredstvo za čišćenje. The farmakodinamika sastavnih delova, derivatni elementi i svestranost primena ricinusovog zrna je od velikog interesa i još uvek je cilj vrlo detaljnih istraživanja. Istorijski dokumenti otkrivaju da se ricinusovo ulje koristilo medicinske svrhe u Egipatu, Indiji i Kini kao i Iranu, Africi, Grčkoj i Rimu. Tradicionalni lekovi dobijeni uglavnom iz biljaka igraju glavnu ulogu u upravljanju bolestima. Upotreba različitih delova ricinusove biljke za lečenje različitih bolesti u tradicionalnim ili narodnim lekovima ima primenu širom sveta.
Ricinoleinska kiselina, glavna masna kiselina prisutna u ricinusovom ulju, ima raznovrsni efekti na gastrointestinalni trakt, uključujući inhibiciju apsorpcije vode i elektrolita , Stimulacija izlučivanje vode u lumen creva i depresija kontraktilne aktivnosti tankog creva. Katarzično delovanje oralno progutanog ricinusovog ulja tradicionalno se pripisuje nadražujućim ili stimulativnim efektima ricinoleinske kiseline na gastrointestinalni glatki mišić; ricinoleinska kiselina se oslobađa u tanko crevo dejstvom lipaze pankreasa. Štaviše, apsorpcija ricinoleinske kiseline se javlja u potpunosti; znatne količine ostaju u gastrointestinalnom traktu nakon oralnog uzimanja administracija.

Ricinusovo ulje ima dugu istoriju upotrebe kao narodni lek, pre svega kao purgativ, ali se sada pretežno koristi kao kremna osnova i kao omekšivač koji se nanosi na kožu. Lokalna dermatološka upotreba uključuje uklanjanje površinskih genitalnih bradavica, cista, buniona, kurjih očiju i oka formulacije za ublažavanje nelagodnosti od mehaničkih povreda rožnjače. Ovo ulje se koristi i za lečenje kožnih infekcija i navodi se da pomaže zarastanju rana. Ricinoleic kiselina inhibira rast mnogih bakterija, virusa, plesni i kvasca. Neke studije sugerišu da ricinusovo ulje može biti efikasno na bakterije Rast (Streptococcus mutans) rast i / ili stvaranje plaka na veštačkim zubna gleđ . Predtretman veštačkog zubne površine rastvorima natrijum-ricinoleata inhibirane bakterije rast i taloženje materijala tokom približno 6-8 h nakon tretmana. Drugi izveštaji su pokazali da ricinusovo ulje može samo inhibirati bakterije proliferacija u suspenziji, a ne u netaknutom plaku. Međutim takođe izveštavaju da je ricinoleat tretman značajno utiče na smanjenje proizvodnje kiseline plaka i verovatno zaostajanje u procesima bolesti desni i zuba. Jombo i Enenebeaku (2008) je prijavljeno da ekstrakt i ulje iz fermentisano seme ricinusa deluje antibakterijski protiv Klebsielle pneumoniae, Escherichia coli, Proteus vulgaris i Staphilococcus aureus na agarskom medijumu. Opisali su i one aktivne antibakterijske sastojke ricinusovog ulja treba identifikovati dok se njegova lekovita vrednost do ljudi pravilno istraženi.

Shokeen i sar. (2008) izvestili su da je koren ove biljke takođe koristan kao sastojak različitih recepata za nervne bolesti i reumatske naklonosti kao što su pleurodinija, lumbago i išijas. U tradicionalnoj indijskoj medicini, ulje lišća, korena i semena ricinusove biljke su korišćeni za lečenje upale i poremećaja jetre kao laksativ , hipoglikemijski, hepatoprotektivni, diuretik i antibakterijski. Pokazalo se da ricinusovo ulje utiče nekoliko metaboličkih i histohemijskih aktivnosti u ljudskom telu. Takođe se pokazalo da ricinusovo ulje ima anti– inflamatornu aktivnost za uklanjanje slobodnih radikala. Koreni i vazdušni delovi su se takođe pokazali korisnim u lečenju dijabetesa.

Ricinus toksikološke studije

Lišće, seme i izdvojeno ulje biljke sadrže toksični protein ricin, visoko alergeni proteini za skladištenje i alkaloid ricinin koji može inhibirati sintezu proteina u telu. Kao što je dobro potvrđeno sveže seme ricinusa je vrlo otrovno za ljude. Ne postoji saglasnost o smrtnoj stopi iz ricinusovog semena. Ako je seme ricinusa slučajno proguta, može dovesti do bolova u stomaku, dijareje i povraćanja. Samo 1 mg ricina može ubiti odraslu osobu. Ricin je 66 kilodalton (KDa) glikoprotein citotoksin prisutan u semenu i ulju izvađenom iz biljke ricinusa. Ricinin je gorki beli kristalni alkaloid ekstrahovan iz semena biljke ricinusovog ulja. Čini se da je to insekticid koji se prirodno javlja u ricinusovom zrnu koje ima relativno nisku toksičnost za ljude.

Istraživači su pomenuli negativnu korelaciju između koncentracije ricinina i ulja u semenkama ricinusa. Takođe je prijavljeno da ekološka faktori kao što su visoka temperatura povećavaju koncentraciju ricinina tokom sazrevanja semena. Ako je seme ricinusa slučajno proguta, može dovesti do bolova u stomaku, dijareje i povraćanja. Simptomi trovanja su mučnina, proliv, groznica, cijanoza, povraćanje, znojenje. Pulpa od semena sadrži alergene (glikoproteine) koji kod posebno osetljivih osoba mogu da izazovu jake alergijske reakcije kao što su koriza, konjunktivitis, dermatitis, ekcem i bronhijalna astma.

Nema sumnje da je ricinusovo ulje dragocena biljka. Ovo je vidljivo iz mnogih istraživanja koja su provedena u vezi sa ricinusom. Podaci o bezbednosti posebno na ricinusovo ulje / ricinoleinsku kiselinu su ograničeni. Međutim, ricinoleinska kiselina čini do 90% sadržaja masnih kiselina u ricinusovom ulju stoga, dostupni rezultati o komponenti ricinusovog ulja su relevantni i o njima se raspravlja. Ovi podaci ukazuju na bolusne doze od 10-15 g ili više nerazređenog ricinusa ulje ima farmakološke efekte na ljudski gastrointestinalni trakt. Biljka ricinus je jedna od najvažnijih lekovitih biljaka koja se koristi u razvijenim farmaceutskim, kozmetičkim i higijenskim industrijama sveta. Svestrana primena ricinusovog ulje u farmaceutskim proizvodima, različitim industrijama i nedavno u prehrambenoj dovela je do mnogih istraživanja ricinusovog ulja.

Lekovi i biljni preparati od ulja Ricinusa:

♥  Paket za detoksikacuju organizma

 

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.