AŠVAGANDA (Indijski žen-šen) pomaže u koordinaciji uma i čula

Ašvaganda (Withania somnifera) je biljka kod koje je najcenjeniji deo sam koren. “Konjski miris” se dobije kao prevod reči Ashwagandha, verovatno zato jer miris njenog korena podseća na mirise oznojanih konja. Smatra se Ginsengom u Ayurvedskoj tradicionalnoj medicini Indije. Smatra se i adaptogenom inače poznatim terminom koji se koristi za opisivanje biljaka koje poboljšavaju telesnu energiju i atletske sposobnosti, povećavaju imunitet na prehlade i infekcije te povećavaju seksualne sposobnosti i plodnost.

asvaganda-koren

Korištenje Ašvagande datira od pre čak tri do četiri hiljade godina unazad, gde je prvi put opisana u svetim tekstovima Ayurveda medicine. Ovaj izuzetno cenjeni tradicijijski sistem lečenja nastao je u današnjoj Indiji, a smatra se da je stariji čak i od tradicionalne kineske medicine

Sastav ašvagande

Glavni sastojci Ašvagande su: alkaloidi, steroidni laktoni, a withania je glavni alkaloid. Drugi sastojci su: aminokiseline, kolin, beta-sitosterol, klorogenska kiselina, scopoletin i withaferin.Sadrži alkaloide koji imaju antispazmodički efekat na mišiće uključujući i matericu a sadrži i steroidne laktone i koji kao aktivni sastojci imaju estrogenička svojstva. Glikovitanolidi bi mogli delovati kao modulatori imunološkog sistema. Sadrži i gvožđe.

Dejstvo Ašvagande

Studije su dokazale da koren Ašvagande može smanjiti negativne efekte stresa, uznemirenosti i nesanice, smanjiti holesterol uz povećanje seksualne aktivnosti. Ašvaganda se koristi za vraćanje muškog libida, leči impotenciju i povećava plodnost muškaraca. Zanimljivo je da ga u južnoj Aziji nazivaju muškim seksualnim tonikom. Istraživanja na ukazuju da ekstrakti ove biljke mogu imati direktan uticaj na spermatogeneze semenih kanalića direktnim delovanjem testosterona.
Ašvaganda se tradicionalno koristi za lečenje različitih bolesti povezanih sa oštećenjem živčanog tkiva, a u vezi sa razornim molekulima poznatim kao slobodni radikali. Slobodni radikali imaju ulogu u starenju organizma i kod takvih neuroloških bolesti kao što su epilepsija, Parkinsonova i Alzheimerova bolest. Pojedini naučnici pretpostavljaju da biljka može imati i antioksidativna svojstva. Ašvaganda utiče na poboljšanje zdravstvenog stanja organizma zbog njenih adaptogenih svojstava koji uvećavaju otpornost organizma na fizičke, hemijske i psihološke stresove uz poboljšanje ravnoteže i homeostaze u telu, a smatra se čak i da usporava rast tumora. Kada je organizam pod stresom, nadbubrežne žlezde povećavaju lučenje kortizola, hormona stresa koji je povezan sa odgovorom “bori se ili beži”. Kortizol proizvodi mnoge negativne posledice u organizmu, uključujući i osećaj anksioznosti, umora, slabog pamćenja i koncentracije, nesanice, povećanja težine posebno oko stomaka. Zato Ashwagandha ima odličnu sposobnost da smanji nivo kortizola u organizmu (sadrži u sebi vrstu sterodinog laktona) te na taj način vraća organizam nazad u uravnoteženo stanje.

asvaganda-plod

Primena Ašvagande

Ašvaganda jedna od najcenjenijih biljaka u Ajurvedi, tradicionalnom zdravstvenom sistemu Indije. Pomaže u koordinaciji uma i čula, što je bitno za dobar i kvalitetan san. Koristi se i kao generalni tonik i “adaptogen” na stres, a poseduje i znatno antioksidantno dejstvo kao i sposobnost da podrži zdravlje imunog sistema. To je biljka koja podmlađuje organizam, koristi za ubrzavanje oporavka nakon bolesti, dlična je kod fizičkih naprezanja, Ishranjuje sva telesna tkiva, uključujući zglobove i živce povećava vitalnosti i poseduje afrodizijačka svojstva. Ašvaganda je uopšteno sigurna za upotrebu kada se koristi u propisanim dozama preporučenim na pakovanju. U visokim dozama može imati steroidnu aktivnost sličnu kreatinu te se preporučuje oprez u korišćenju uz prethodno konsultovanje.

UPOZORENJE

Zapadni medicinski stručnjaci upozoravaju da trudnice ne koriste ašvagandu jer bi, ako se uzima u velikim dozama, moglo dovesti do gubitka fetusa. S druge strane se ona, zbog visoko vrednih sastoja koje sadrži i svojstava smatra tonikom za trudnoću i predivnom hranom za fetus. Isto tako ajurvedski stručnjaci tvrde da ašvaganda učvršćuje plod u materici i ishranjuje mišićno i nervno tkivo, pojačava životnu silu – odjas, pomaže da se ukloni bol u donjem delu leđa, sprečava mučninu, olakšava spavanje, uklanja stres, daje energiju i ubrzava i olakšava sami tok porođaj time što ojačava mišiće. Smatraju da je jako efikasna kod stanja kao što su stalni pobačaji i preteći obortus. Uravnotežuje hormone i stabilizuje trudnoću. U trudnoći se može koristiti u malim dozama isključivo pod budnim nadzorom lekara. Uzevši sve to u obzir trudnice ni u kom slučaju ne bi trebalo da je uzimaju same na svoju ruku već bi prethodno trebale da se konsultuju sa lekarem. Druga mera predstrožnosti se sastoji u tome da bi ašvaganda mogla da pojača seditivno delovanje barbiturata.
Takođe ne uzimati kod zatvora, velike doze mogu izazvati poremećaje varenja.

Lekovi i prirodni preparati od Ašvagande:

♥  ulje

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.