KURKUMA (Turmeric) lekovita svojstva

Kurkuma (Turmeric) ili Indijski šafran (lat. Curcuma longa) višegodišnja je zeljasta biljka koja potiče iz tropske Južne Azije, a pripada familiji đumbira (lat. Zingiberacaea) i najčešće se upotrebljava kao začin.

Poznato je da se kurkuma upotrebljava u Aziji punih 5000 godina i da je zauzimala značajno mesto u verskim hindiustičkim obredima. U biblijskim vremenima se koristila kao začin, ali i kao miris. Kurkumu su u srednjem veku zvali indijski šafran, zbog lepe narandžaste boje, a zbog znatno niže cene u odnosu na skupi šafran, nazivali su ga sirotinjski šafran.

Kurkuma-biljka

Sastav Kurkume

Kurkuma sadrži urkumin, supstanca izolovana iz kurkume, a obeležena je kao prehrambeni aditiv znakom E-100. Energetska vrednost 100 g mlevene kurkume iznosi 354 kcal/1481 kJ. Od toga sadrži 65% ugljenohidrata, 8% belančevina i 10% masti. Od minerala u kurkumi se nalaze kalcijum (183 mg što čini 23% RDA), gvožđa (41,5 mg što čini 300% RDA), magnezijuma (193 mg što čini 51,5% RDA), fosfora (268 mg što čini 38,3% RDA), cinka (4,4 mg što čini 44% RDA), bakra (0,6 mg što čini 60% RDA), mangana (8 mg što čini 400% RDA) i selena (4,5 mcg što čini 8%RDA). Od vitamina Kurkuma sadrži vitamin C (26 mg što čini 32,5% RDA), tiamin ili vitamin B1 (0,2 mg što čini 2% RDA), riboflavin ili vitamin B2 (0,2 mg što čini 14,3% RDA), niacin ili vitamin B3 (5,1 mg što čini 32% RDA), piridoksin ili vitamin B6 (1,8 mg što čini 128,5% RDA), vitamin K (13,4 mcg što čini 18% RDA) i Vitamin E (3,1 mg što čini 26% RDA). Od ostalih nutrijenata Kurkuma na 100 g sadrži vlakana 21 g.

Lekovita svojstva i delovanje kurkume

Kurkuma smanjuje upale i zagušenja, deluje antiupalno na sluznicu grla, pluća, želuca i creva. Redovna upotreba kurkume može pomoći kod kolitisa, Crohnove bolesti i proliva. Svrbež i upale koje prate hemoroide i analne fisure mogu se efikasno smanjiti korišćenjem kurkume. Kurkuma može još pomoći i kod kožnih bolesti poput ekcema, akni i psorijaze. Aktivna supstanca kurkume pod nazivom kurkumin svojim antioksidacionim delovanjem može usporiti ili čak sprečiti pogoršanje Parkinsonove bolesti. Kurkuma je korisna kao antibiotik koji se koristi spolja nanoseći ga na kožu u prevenciji bakterijske infekcije rana. Klinička ispitivanja su pokazala da kurkumin može ublažiti bolove u zglobovima koji se javljaju kao simptomi kod reumatoidnog artritisa. Kurkumin i u ovom slučaju pokazuje veoma efikasno delovanje na smanjenje ukočenosti ujutru pri ustajanju posle spavanja, dužu mogućnost hodanja i smanjenje oteklina oko zglobova.

Ova biljka je predmet mnogih medicinskih istraživanja, a jedno od najznačajnijih je otkriće da kurkumin usporava pojavu raka debelog creva, prostate, pluća i dojki. Epidemiološka testiranja na starijoj generaciji u Indiji, gde se kurkuma redovno upotrebljava, pokazuje manju pojavu neuroloških bolesti (npr. Alchajmerova bolest). Prva laboratorijska istraživanja pokazuju da kurkumin može zaustaviti čak i napredovanje multipleskleroze. Naučnici koji se bave alternativnom medicinom, savetuju da se Kurkuma uzima sa  mlekom zbog smanjenja rizika od pojave osteoporoze ili čak i ublažavanja simptoma artritisa. Redovnim korišćenjem kurkume poznato je i da se smanjuje mast u krvi te podstiče cirkulacija. Stimuliše proizvodnju žuči u jetri i podstiče izlučivanje žuči kroz žučni mehur, a time se poboljšava sposobnost tela da lakše preradi mast. Kurkuma je izuzetno korisna zbog svoj uticaja na jetru, a poznato je da lekovito bilje i određena hrana mogu ojačati jetru. Kurkuma ima slične sastojke za zaštitu jetre kao čičak i artičoka, a smanjuje nabrekle jetrene kanale. Poznato je i da može biti korisna i za lečenje stanja kao što su ciroza, žutica i hepatitis.

Kurkuma protiv raka

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da kurkuma i njeni ekstrakti sprečavaju kancerogene procese i razvoj različitih vrsta tumora, kao što su na primer rak kože, želudca, dvanaestopalačnog creva, debelog creva, dojke i prostate.
Kurkumin je jedna od najmoćnijih antiinflamatornih supstanci današnjice. Kancerogeni tumori imaju mrežu krvnih sudova koje ih hrane. Kurkumin deluje nepovoljno na rad tih krvnih sudova, tako što praktično uguši ćelije karcinoma.

Kurkuma za Alchajmerovu bolest

Aktivni sastojci u kurkumi podižu imunitet kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću, pomažući im da očiste amiloidne beta plakove. Kurkumin ostvaruje ove pozitivne efekte.
Vodeći istraživač o delovanju kurkume Bharat Aggarwal je posuo na ćelije raka malo praha ovog začina. Ustanovio je da kurkuma uklanja upale i tako sprečava razmnožavanje ćelija raka. Upravo je ovo antiupalno svojstvo kurkume navelo istraživače da eksperimentišu sa uticajem kurkumina na Alchajmerovu bolest.
Ovo istraživanje se podudara sa tvrdnjama Ayurvede, koja koristi kurkumu u lečenju raka i kod problema sa pamćenjem, zbog njenih antiupalnih i antiseptičnih osobina. Aggarwal prepisuje dnevnu dozu od 8 grama kurkume, što je daleko više od količine koja se koristi za pripremu hrane.

Kurkuma-ishrana

Primena kurkume u ishrani

Kurkuma se smatra lekom protiv nadimanja, može se dodati u hranu, uključujući pirinač i pasulj za poboljšanje varenja, smanjenje gasova i nadutosti. Može biti konzumirana kao ekstrakt ili u obliku tonika za lakše varenje, koji se kombinuju sa drugim lekovitim biljem. Kurkuma se može izuzetno retko nabaviti sveža izvan zemlje porekla, a najveći proizvođači su Indija, Kina i Indonezija, a u prahu je dostupna tokom cele godine i kao takva je žutonarandžaste boje te zaista liči na kari prah u kom je jedan od najznačajnijih sastojaka.

Ovaj omiljeni začin ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji, obzirom da se nalazi u skoro svakom jelu. Ima ga i u kuhinjama južne Azije, Afrike, Australije i Južne Amerike, a zbog saznanja o brojnim povoljnim efektima ove biljke na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama na zapadu. Preterana upotreba kurkume u jelu dovešće do neznatno gorkog ukusa. U industrijski obrađenim namirnicama kurkuma je prisutna u umacima, siru, gorušici, puteru, slatkišima i likerima. Koristi se za začin i kao i za dobijanje lepše boje salatnih preliva, dipova sa majonezom za povrća i belo meso, sa kiselom pavlakom i mladim lukom uz povrće na žaru, te jogurtom i vlascem uz sveže krastavce i paradajz.

Za supe, umake i pirinač dovoljno je dodati prstohvat praha kurkume prilikom kuvanja, takođe prah Kurkume možete dodati i u testo koje pripremate za palačinke koje možete puniti sa povrćem, mesom od: piletine ili ćuretine, ribe i rakova. U modernim kuhinjama šnicle od lososa pečene na roštilju, poslužene sa kuvanim šparogama i pireom od krompira, preliveni toplim holandskim umakom uz dodatak kurkume, peršuna ili korijandera i peršuna, izuzetno će prijati svakom zahtevnom gurmanskom nepcu.

Prah kurkume treba dobro čuvati u tamnim staklenim bočicama, jer gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svetlu. Bez obzira na koji način se Kurkuma konzumira, ona je korisna za sistem varenja i jetru.

Lekovi i prirodni preparati od kurkume :

Kapsule 1 Kapsule 2

krema-balzamUlje

 

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.