ŽEN ŠEN (Ginseng) spada u najpoznatija biljna sredstva na svetu

Žen Šen je jedna od 11 sporo rastućih višegodišnjih biljaka sa mesnatim korenom, a koja pripada rodu Panax porodice Araliaceae. Smatra se adaptogenom biljkom koja raste uglavnom u planinskim i šumskim predelima, a najviše je ima na severu Kine, Koreji, Butanu i u istočnom Sibiru. Osim naziva Ginseng, Žen Šen, Samkoren ovu biljku nazivaju i Moćni koren. Ova biljka se svrstava među najpoznatija biljna sredstva na svetu.

Žen Šen (Ginseng) se uzgajao još u 16. veku na poljima u Kini i Koreji, a pojedina saznanja o ovoj biljci dokazuju da se u tradicionalnoj medicini koristi već 7000 godina. Potražnja za ovom biljkom je bila veća od prinosa na poljima gde je ova biljka prirodno rasla te počinje uzgoj ove biljke u Koreji i kasnije još nekim zemljama. Najviše Žen Šena na svetu se proizvede u Kini, Južnoj Koreji, Kanadi i Americi. Ova biljka se u Kini već vekovima smatra sastavnim delom tradicionalne medicine.

zen-sen-koren

Žen Šen sastav

Žen Šen (Ginseng) sadrži sledeće sastojke: ginsenozide, peptide, glikozide, triterpen, saponin, eterična ulja polyacetylenes, sadrži još i seskviterpene, polisaharide, peptidoglikane, jedinjenja koja sadrže azot i razna sve prisutna jedinjenja kao što su masne kiseline, ugljenohidrati i fenolna jedinjenja i još neke minerale u tragovima.

Žen Šen delovanje

Tradicionalna kineska medicina kroz vekove koristi Žen Šen u efikasnom lečenju sledećih bolesti: poremećaja krvnog pritiska (upotrebom preparata od ove biljke snižava se krvi pritisak) povoljno deluje na slabokrvnost i upalne bolesti zglobova. Ova biljka deluje kao prirodni afrodizijak, uspešno deluje na polnu želju i pomaže u lečenju impotencije. Uklanja bolesti zglobova, uklanja umor, nesanicu, napetost, anksioznost i strahove. Žen Šen ima snažno antistresno delovanje, ali za razliku od kofeina ne uzrokuje poznatu depresivnu fazu. Smatra se da Žen Šen unapređuje pamćenje i ubrzava shvatanje te usvajanja novih znanja. Pomaže kod cirkulacijskih smetnji, a sprečava i hipoglikemiju (nedostatak šećera u krvi). Takođe uklanja probleme pri varenju, a pozitivno utiče i na endokrilne žlezde sa unutrašnjim izlučivanjem. Zanimljivo je da je Žen Šen korišten u Černobilu za smanjenje štetnih posledica radijacije. Sibirski Ginseng se u Rusiji koristi kod primene hemoterapije sa odličnim efektima naročito u oporavku koštane srži nakon presađivanja. Žen Šen deluje čak i kao analgetik, povećava izdržljivost i snagu, smatra se i da ima podmlađujuće dejstvo na organizam, a to znači da produžava životni vek.

zen-sen-proizvodi

Žen Šen primena

Žen Šen se suši, usitnjava, priprema te koristi u obliku praha, tečnog ekstrakta, kapsula i medom zaslađenih slatkiša. Mogu se koristiti i listovi ove biljke, ali se najviše primenjuju ekstrakti osušenog korena. Ova biljka deluje stimulativno na organizam i kroz vekove se upotrebljava u koncentrovanom obliku kao lekovito sredstvo ili razređen za pripremu čaja. U Kini su se odlučili za redovno uzimanje Žen Šena je smatraju da poboljšava opšte stanje organizma, povećava apetit i mentalnu aktivnost te preventivno deluje na veliki broj bolesti. Ruski naučnici su dokazali njegovo pozitivno delovanje kod podizanja kondicije sportista i poznato je da ruski olimpijski tim redovno koristi preparate od Žen Šena, a japanski naučnici da znatno poboljšava rezultate kod biciklista.

Lekovi i prirodni preparati od Žen Šena :

tablete

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.