ACAI BERRY koriste za različite zdravstvene prednosti u različitim oblicima

Acai Berry (lat. Euterpe oleracea) raste uglavnom u močvarnim i predelima prekrivenim vodom anajčešće u Južnoj i Srednjoj Americi od Belizea do Brazila te Perua. Raste u izuzetno velikim grozdovima u kojima bude i po 900 plodova. Plod je crno-ljubičasta bobica, okrugla, male veličine do 25 milimetara, a izgled ploda je sličan grožđu. Ova biljka se prvenstveno uzgaja zbog jestivih plodova. 

Biljka Acai Berry koju smatraju i palmom, postoji unazad već hiljadama godina. Ovu biljku tradicionalno povezuju uz narode, koji žive hiljadama godina uz Amazon. Plemena Amazonije su kroz istoriju konzumirali bobice ove biljke, znajući da su korisne za zdravlje. Procenjuje se da starosedeoci koji potiču iz ovih plemena, Acai Berry koriste u zdravstvene svrhe već dugi niz godina. Ovu biljku u zapadnom svetu, počinju koristiti tek od 1990. godine.

Acai Berry sastav

Acai Berry je bogat vitaminima A, B, C i D gvožđem, kalijumom, kalcijumom, natrijumom i bakrom. Ova biljka se od drugih razlikuje po tome, što bobice sadrže veliku količinu belančevina, što nije svojstveno voću. Acai ima veliku količinu biljnih sterola, koji deluju kao vazodilatatori, opuštaju krvne sudove i smanjuju krvi pritisak. Uopšteno poboljšavaju cirkulaciju kiseonika u krvi. Sadrži i vlakna koja sa antioksidansima i proteinima iz bobice, pomažu smanjenju telesne težine. Sastav masnih kiselina ove biljke, veoma je sličan sastavu maslinovog ulja.

Acai Berry dejstvo

Acai pomaže očuvanju zdravlja čovečijeg organizma, a naročito u očuvanju zdravlja sistema za varenje i kardiovaskularnog sistema. Biljni steroli iz ove biljke, sprečavaju formiranje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanih napada i moždanog udara, a uopšteno poboljšavaju oksigenaciju i cirkulaciju krvi. Bobice ove lekovite biljke sadrže antocijan, koji su jedna vrsta biljnih antioksidanata. Antocijani utiču na smanjenje holesterola u krvi i isteruje gasove nekih štetnih LDL holesterola, koji se nalaze na zidovima arterija. Na ovaj način se smanjuje rizik od ateroskleroze, srčanog kao i moždanog udara. Pulpa biljke Acai osim što stimuliše gubitak težine, može pomoći u održavanju zdrave težine, smanjenjem negativnog uticaja visokih masnih dijeta. Visok sadržaj vlakana od bobica, može smanjiti apetiti i zaustaviti bolove od gladi, povezanih sa prejedanjem i debljanjem. Možda i najefikasniji medicinski efekat ovih bobica je njegova sposobnost da može usporiti starenje organizma. Acai podiže nivo energije, jača libido, štiti od raka, čisti i podmlađuje organizam i jača imunološki sistem.

 

Acai Berry primena

Neka istraživanja u prethodnim godinama ukazuju na to da pulpa Acai biljke, može da pomogne u smanjenju težine organizma. Istraživanje poznatog naučnika dokazalo je da nakon 30 dana konzumiranja Acai bobice, dovelo do nižeg nivoa glukoze i insulina na tašte, kao i ukupnog smanjenja nivoa holesterola. U nekoliko godina unazad, Acai Berry postaje prava biljka fenomen u mnogim zemljama sveta, pre svega u Americi i nekim zapadanim zemljama. Acai koriste za različite zdravstvene prednosti u različitim oblicima. Iako direktan uticaj bobica na seksualnu izdržljivost i seksualni nagon, još nije dovoljno ispitana. Obzirom da je nedostatak cirkulacije krvi, jedan od glavnih manjkavosti kod seksualne disfunkcije, Acai bobice se najčešće primenjuju, kao alternativni lek za pomoć kod pacijenata sa ovim zdravstvenim problemom. Redovna primena tačnije konzumiranje Acai soka ili Acai ulja, može smanjiti efekte štetne uticaje slobodnih radikala. Konkretno čuva zdravlje zuba, sprečava gubitak kose, nastajanje bora, katarakte i usporava makularnu degeneraciju. Sprečava nastajanje upala i celularnih oksidativnih oštećenja. Acai Berry se najčešće na tržištu može pronaći u vidu kapsula, praha, čaja, ulja i soka.

Lekovi i prirodni preparati od Acai Berry:

♥  Kapsule Acai Berryah ♥  Prah

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.