AMLA najsnažniji prirodni lek za podmlađivanje organizma

Amla, amalaki, indijski ogrozd, (lat. Emblica officinalis) je jedna od napoznatijih biljaka tradicionalne ayurvedske medicine. Plod ove biljke je žutozelen, a raste na drvetu koje može dostići visinu od čak 18 metara. Amla plod sadrži 5 od 6 poznatih ukusa: slatki, gorki, kiseli, trpki i ljuti tako da je ovo je jedina namirnica na svetu sa ovakvim sastavom. Amla je jedan od najsnažnijih poznatih prirodnih lekova za podmlađivanje organizma i jačanje imuniteta. Takođe se zna da je Amla jedan od najboljih antioksidanata na svetu. Osim samog ploda koji se koristi kao biljni lek od ove tropske biljke se za potrebe izrade biljnih lekova te kozmetičkih preparata koriste:stablo, lišče pa čak i koren stabla.

amla-plod1

 

Amla raste u mnogim delovima Azije i poznato je da je kao lek korišćena na prostorima Tibeta, Malezije, Mijanmara i Indonezije. Ova tropska biljka se na pomenutim prostorima kao lek koristila izuzetno malo u odnosu na Indiju gde je plod svakodnevno korišćen u indijskoj biljnoj ili ayurvedskoj medicini. Neverovatna je informacija je da se ova voćka u tradicionalnoj indijskoj biljnoj i ayurvedskoj medicini koristi neprekidno već punih 5000 godina

Amla sastav

Naučna istraživanja su dokazala da 100 grama ovog tropskog voća sadrži od 470 do 680 miligrama čistog i prirodnog vitamina C. Amla sadrži i sledeće sastojke: tanine, flavonoide, polifenole, elagitanine kao i velike količine antioksidanasa i žučne kiseline te neke minerale, a obiluje i hromom. Sok od ove biljke sadrži 20 puta više vitamina C, nego sok od narandže.

amla-plod

Amla delovanje

Eksperimentalna istraživanja su ukazala na to da su pripremljeni preparati od korena, kore i listova biljke Amra, potencijalno dobri u lečenju pojedinih vrsta raka i upala. Ovo voće se zbog visokog sadržaja elagitanina kao i antioksidans sadržaja, koristila i za sprečavanje nastajanja sedih vlasi kao i protiv opadanja kose. Naučna istraživanja su ukazala na to da se redovnim konzumiranjem biljke Amla ili biljnih preparata koji se od nje pripremaju, može zaštititi jetra od negativnih efekata uzimanja nekih lekova. Opet naučno istraživanje u Japanu otkrilo je da ekstrakt biljke Amla suzbija rast kancerogenih stanica u organizmu. Naučnici iz Pitsburga koji istražuju rak gušterače otkrili su da ova tropska biljka smanjiti rast tumora na ovom organu. Pokazao se delotvornim pri lečenju od upale pankreatitisa i gušterače. Redovnom upotrebom ove biljke ili preparata od nje pomaže se smanjenju nivoa šećera u krvi kao i izlučivanje insulina. U narodnoj medicini se tradicionalno koristi za zaustavljanje povrćanja, proliva, smanjenje nadutosti i grčeva, a ublažava žgaravicu i smanjuje osećaj kiselosti. Ekstrakt biljke Amla štiti od enterokolitisa, stanja u kome se zbog pojave infekcije javlja kašasta, sluzava stolica koja dovodi do bolova u stomaku i grčeva. Prirodnim delovanjem pozitivno deluje na kompletan sistem varenja u organizmu. Amla štiti organizam od slobodnih radikala i oksidativnih oštećenja, pozitivno utiče na obnovu ćelija i podmlađuje organizam, podstiče zarastanje rana i ubrzava obnovu ćelija na koži.

Amla primena

Primenom ove čudotvorne biljke i preparata od nje ublažavaju se zdravstveni problemi nastali pri upali disajnih puteva, bolova grla, kašlja, bronhitisa pa čak i astme. Nalazi se u brojnim kozmetičkim proizvodima: uljima, šamponima i kremama koji služe za negu i lepotu. Neguje i hrani koren i vlas kose te ubrzava rast, smanjuje pojavu sedih vlasi, a efikasan je i u uklanjanju peruti. Amla se putem prirodnog tretmana koristi za umanjenje problema sa aknama, bubuljicama i osipom koji se pojavljuju na osetljivoj koži, pa čak pozitivno deluje i na zdravlje noktiju. Plod ove biljke se čak koristi i u kulinarstvu prilikom pripreme nekih jela, a primenjuje se i kod određenih terapija. U nekim delovima Indije Amla se koristi kao desert kada se plod ove biljke pomeša sa solju i kurkumom ili se pomeša sa običnim ili šećerom napravljenim od šećerne trske.

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.