MANGOSTENA „Voće bogova“ sadrži ORAC jedinice koje nisu do sada otkrivene u voću

Mangosten (lat. Garcinia Mangostena) tropska je biljka, a poreklo vodi iz južne Azije. Drvo ove biljke može da naraste i do 25 metara, samoniklo je i teško se može uzgajati. Mangosten ima izuzetno neobičan izgled i veličine je mandarine, spolja je ljubičaste, a unutrašnji deo ploda bele boje. Iako malo poznat na našim prostorima, smatra se izuzetno lekovitim tropskim voćem, a u Aziji ga još nazivaju „Voćem bogova“. Ima neobičan ukus koji se teško može porediti sa drugim voćem, a ipak radi primera možemo reći da ukus Mangostena podseća negde između jagode, breskve i vanile.

mangosten-plod

Magosten vodi poreklo iz Indonezije preciznije sa ostrva Sunda i Molukas. Prvi zapisi ovog tropskog voća pronađeni su u Kini još u 15. veku. Poznato je da se ovo tropsko voće već duže od 400 godina upotrebljava u tradicionalnoj medicini. Tek 1855 godine, Mangosten se počinje uzgajati u staklenicima Velike Britanije.

Mangostena sastav

Mangosten je izuzetno bogat vitaminima, oligoelementima, enzimima, antocijaninima a u kori ploda se nalaze najkorisniji nutricijenti. Bogat je antioksidansima kao i vitaminom C. Sazrele bobice voća Mangosten sadrže beta-disoksi gartanin, normangostin i ksantin gartanin. Sirov prah Mangosten biljke je izuzetno bogat antioksindansima, a poznato je da sadrži vrednost od 2510 ORAC jedinica (mera kapaciteta određene supstance da neutralizuje slobodne radikale) koje nisu do sada otkrivene u voću. U trenutku kada kada delimično sazri, Mangosten proizvede derivate Mangosten i Beta-Mangosten ključnih jedinjenja koji se koriste u lečenju najtežih oboljenja te ugroženih ćelija.

Mangostena delovanje

Delovanje Mangostena se uglavnom smatra preventivnim. Ovo tropsko voće vraća organizmu vitalnost, potrebnu energiju i ojačava imunitet organizma koji se u nekim trenucima bori protiv pojedinih bolesti, infekcija, parazita, gljivica i virusa. Poznato je da uklanja bol, leči malariju i smanjuje nastalu groznicu. Zna se kako jedinstveni sastojci u prahu Mangosten biljke pomažu u lečenju protiv sledećih bolesti: bakterijskih i virusnih infekcija, astme, dijabetesa, artritisa, poremećaja spavanja i ateroskleroze. Veoma je važna informacija da je Mangosten efikasna zamena kortikosteroidima i antihistaminicima. Obzirom da je bogat mineralima i vitaminima snažno je oružje protiv zamora, upala i gojaznosti. Ovo tropsko voće sadrži ksantone više nego bilo koje drugo voće i upravo oni pozitivno deluju na kardiovaskularni sistem te pomažu obnovi ćelija koje su oštećene slobodnim radikalima. Ksantoni takođe pomažu i pri suzbijanju degenerativnih bolesti, umanjuju fizička i mentalna oštećenja te usporavaju znakove starenja. Kod osoba koje imaju problem sa upalom sinusa, preporučujemo korišćenje praha Mangosten kao veoma efikasnog kratkoročnog leka. Mangosten smanjuje masnoću u organizmu, reguliše krvni pritisak i štiti srce. Stimuliše zdravlje creva, smanjujući proliv ili zatvor, smanjuje vraćanje želučane kiseline nazad u jednjak i stabilizuje želudačnu kiselinu, smanjuje upalu creva, kod Alchajmerove bolesti smanjuje upalnu reakciju na oštećene neurone. Takođe može smanjiti bol i upale koje prate sport i povrede koje nastaju vežbanjem. Ublažava ili potpuno uklanja migrenu i glavobolju, anksioznost i depresiju. Mangosten doprinosi jačanju vezivnog tkiva i desni i pomaže kod mnogih bolesti desni. Pokazao se efikasan i kod problema sa dermatitisom u lečenju rana, kod problema sa aknama, groznicom, dijabetesom, pms-om, a zna se da doprinosi zdravlju urinarnog trakta i bubrega.

mangosten-sok

Mangostena primena

Preporučujemo korišćenje praha Mangostena voća sa predloženom dnevnom dozom, a po potrebi možete sami proceniti da li dozu trebate smanjiti ili povećati. Prah se odlično meša sa jogurtom, sokovima ili sojinim mlekom, možete dodavati i u sveže ceđene sokove, a možete ga dodavati i u mnoge druge recepte. Preporučujemo dnevnu dozu Mangosten praha od jedne do dve kafene kašikice. Prah obavezno treba držati na suvom mestu što dalje od vlage. Pravilnim čuvanjem prah Mangostena može imati rok trajanja čak i dve do tri godine. Prah se može skladištiti i na sobnoj temperaturi ili nešto nižoj od sobne. Prah ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti i pre nego zatvorite kesicu sa prahom potrebno je istisnuti sav vazduh.

Lekovi i prirodni preparati od Mangostene:

♥  Prah

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.