NONI jedini sadrži 155 biološki delotvornih sastojaka

Biljka Noni je zimzeleno stablo i potiče iz porodice Rubiaceae, a poznato je da raste na ostrvima Pacifika u Indiji i Australiji. Zbog svojih lekovitih svojstava smatra se jednim od najznačajnijih izvora tradicionalnih lekova među stanovnicima Pacifika. Struktura ove biljke je mesnata ili u obliku gela, a pomalo ima i gorkast ukus. Kada je zreo ispušta specifičan užegli miris. Noni se smatra jedinstvenim jestivim voćem koje rađa čak 8 meseci pod tropskim suncem, a zanimljivo je da najbolje uspeva na nezagađenom tlu vulkanskog porekla. Od Nonija se istovremeno može koristiti koren, stabljika, lišće i sam plod, što znači kompletna biljka.

Istorija ove biljke je bogata i raznovrsna. Ovo voće koje po procenama postoji već oko 3000 godina. Noni zovu i indijanski dud, a naučnici Morinda Citrifolia, a veruje se da je nastao u jugoistočnoj Aziji ili na francuskim polinežanskim ostrvima. U tradicionalnoj upotrebi, Noni je korišten u lekovite svrhe, ali i kao hrana. Poznato je i da je ova biljka korišćena za lečenje rana, infekcija, šećerne bolesti, groznice i problema sa kožom. Noni se koristi u tradicionalnoj narodnoj medicini duže od 2000 godina.

noni hrana

 

Sastav Nonija

Noni je jedina biljka na svetu koja sadrži 155 biološki delotvornih sastojaka. Plod ove čudesne biljke sadrži 18 vrsta aminokiselina i mineralnih sastojaka poput mangana, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma te brojne vitamine A, C, E. Ono što Noni posebno izdvaja je izuzetno visoka koncentracija enzima: kseronin, prokseronin, prokseronasa, damnakantal, skopoletin, terpeni, morindin i bioflavanoid.

Noni lekovita svojstva i delovanje

Noni se kroz istoriju naročito koristio kao lek za elimisanje simptoma oboljenja kože. Istražuje se svakodnevno njegova efikasnost u primeni za poboljšanje zdravstvenog stanja pri velikom broju oboljenja: šećerne bolesti, opstipacije, mučnine, astme, kašlja, artritisa, bolesti jetre, raka, prehlade, gripe, kolike… Zna se da plod ove zanimljive biljke ima 800 puta više prokserina nego ananas, koji se do pre izvesnog vremena smatrao najvećim izvorom ovog sastojka. Prokseronin i prokseronasa su dva sastojka koja omogućavaju ljudskom organizmu stvaranje potrebnog kseronina koji je najvažniji alkaloid za obnovu svih molekula u ćelijama organizma, on jednostavno reguliše funkciju ćelija. Proteini u našem organizmu nisu u mogućnosti normalno obavljati svoju funkciju, ako nemaju dovoljnu količinu prokseroninoma, a najčešća posledica nedostatka prokseronina je bolesno stanje organizma koji napadaju teške bolesti te se manifestuju određene zdravstvene tegobe. Zaključak je da povećana upotreba prokseronina pozitivno deluje na kompletan organizam i eliminiše početak mnogih teških bolesti. Damnakantal kontroliše podelu ćelija i tkiva te ne dozvoljava da ta podela ode u neželjenom smeru. Obzirom da učestvuje u izgradnji realnog nivoa takozvanih B. I. T. ćelija te limfnih i odbrambenih ćelija, u mnogome olakšava posao imuno sistema koji na taj način ima veću mogućnost pobediti bolesti. Noni efikasno štiti i od pojave kancera, tačnije usporava rast tumora koji su već nastali. Zbog adaptogenog delovana ima mogućnost da normalizuje rad ćelija koje nepravilno funkcionišu. Noni antioksidativnim delovanjem brani organizam od oksidacije LDL-holesterola, znači da ima izuzetno značajan preventivni doprinos u borbi organizma od kardiovaskularnih bolesti. Svakodnevnim upotrebljavanjem Nonija znatno se doprinosi efikasnoj zaštiti od tumora. Takođe stimuliše sistem za varenje te pomaže da iz hrane izvuče maksimalan broj korisnih supstanci.

noni-preradjevine7

 

Sok od ove biljke deluje blago laksativno i zanimljiva je informacija da može pomoći i pri mršavljenju zbog odlične mogućnosti da pozitivno stimuliše varenje. Poznato je da skopoletin podržava funkciju štitne žlezde, povećava nivo melatonina i serotonina u organizmu i na taj način sprečava česte promene raspoloženja. Kseronin i prokseronin imaju odlično antidepresivno delovanje. Ovi enzimi poboljšavaju lučenje endorfina, čijim oslobađanjem dovode do dobrog raspoloženja. Umanjuje efikasno jake bolove nastale zbog upale zglobova, a da pri tome ne izaziva zavisnost. Kseronin u organizmu pokreće čitav mehanizam zaštite od upala, a povećava i otpornost na viruse i bakterije i zbog toga se Noni preporučuje osobama koje često obole od infekcije gornjih disajnih puteva. Noni još nazivaju i kraljicom voća, jer je zahvaljujući bogatstvu minerala, vitamina i antioksidansa ima sve što je vašem organizmu potrebno, a vašoj koži i da zablista.

Noni način primene

Noni se najčešće na tržištu pojavljuje kao voćni sok dobijen iz ploda. Kada počnemo piti Noni sok u organizam unosimo kseronin, koji reguliše funkcionisanje proteina koji naš organizam vodi ka ozdravljenju. Noni se često koristi i u obliku čaja, tonika, tableta i čistog praha.

Noni lekovi i prirodni preparati od :

Prah

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.