ČAGA sibirska gljiva, blago ruske narodne medicine

ČAGA sibirska lekovita gljiva, zovu je i  “Dar od Boga“ i “Kraljica bilja“. Čaga zbog svoje svestrane i intenzivne lekovitosti spada u sam vrh među stotinak medicinskih gljiva.

Čaga (lat. Inonotus obliquus) je parazitska gljiva koja raste na kori drveta breze i izgleda kao da je na tom mestu kora izgorela. Pojavljuje se na starijim stablima drevnih brezovih šuma severne i istočne Evrope, Kanade, Japana ali potiče iz Rusije, gde je i najrasprostranjenija, tačnije – Sibir.
Izuzetna moċ ove gljive se zasniva na mešavini supstanci koje je breza godinama stvarala braneċi se od ovog parazita, i materijama koje gljiva Čaga luči da bi opstala živeċi na kori drveta.
Može se protumačiti kao “dupla porcija” prirodnih supstanci neophodnih za opstanak u zdravlju.

chaga-gljiva

U ruskoj narodnoj medicini, sibirska Čaga je veoma omiljena i poznata još od 15. Veka. Odavno se ekstrakt gljive Čage koristi i spolja i oralno:  za brže zaceljivanje rana, opekotina, upala kože. Ekstraktom dobijenim iz ove gljive je tretiran gastritis, stomačni čir i zloċudni tumori.
Prema legendi, veliki vojvoda Kijeva, Vladimir Vsevolodovič Monomah (* 1053; † 1125) je uz pomoċ kaše spravljene od ove gljive, izlečen od raka donje usne.

Sibirska Čaga lekovita svojstva i delovanje

Gljiva čaga je bogata organskim kiselinama, Magnezijumom, Kalijumom i Manganom koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Svojim raznovrsnim sastojcima, ova gljiva podstiče i funkcionisanje enzimnog sistema ljudskog tela. Bogatstvo Magnezijumom i Kalijumom delotvorno je pri tretmanu edema a isto tako reguliše i rad srca. Mangan, koji je takođe u obilju zastupljen, reguliše rad enzimnog sistem organizma.

Posebno je dragocen pepeo Čage koji sadrži okside Aluminijuma, Gvoždja, Silicijuma, Kalijuma, Magnezijuma, Bakra, Mangana, Cinka, i Natrijuma. U ovoj izuzetnoj gljivi nalaze se i, za organizam neophodni, Oksalna, Sirċetna i Mravlja kiselina. Čagini sastojci Magnezijum, Kalijum i Bakar, zajedno sa zastupljenim kiselinama učvršċuje krvne sudove i čini ih glatkim. Takođe, poseduje i veoma jako antibakterijsko dejstvo.

Čaga u sebi sadrži mnogo Cinka koji, naučno dokazano, poseduje anti-kancerogena svojstva.

Sibirska gljiva Čaga primena

U ruskoj medicini, Čaga se u obliku tonika koristi kao sredstvo protiv upala kod stomačnih oboljenja i za simptomatične tretmane razno lociranih tumora. Lečenje parodontopatije, hroničnog gastritisa, čira  na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu (bez značajnog pogoršanja toka bolesti), diskinezije, žučnih puteva, creva (hipokinetički tip), i debelog creva. Metabolički poremeċaji koji se manifestuju kao, na primer, loše varenje spadaju u polje delovanja Čage. Obnavlja enzimne procese kada se ustanovi njihovo usporeno odvijanje.

Poznato je da je ona uspešno korišċena u borbi protiv psorijaze (autoimuno oboljenje kože) kao i kod hroničnih oboljenja jetre

Kardiovaskularni sistem i disajni putevi se bukvalno preporode pod uticajem Čage.

Gljiva čaga za lečenje raka

Čaga se uglavnom koristi za lečenje stomačnih čireva, posebno se ističe u lečenju raka jednjaka i ostalih unutrašnjih organa uključujuċi i one slučajeve kada hiruški zahvat i radijalne terapije nisu moguċi. Dokazano je da sibirska Čaga u početnom stadijumu kancera može da uspori rast tumora i da ublaži bolove te poboljšava ukupno stanje bolesnika. Važno je reċi da preparat dobijen iz gljive Čaga nije radikalan medikament koji je u stanju da uništi ċelije raka.

chaga protiv raka

Pozitivni uticaj preparata dobijenih iz Čage na tumorne procese objašnjava se prisustvom Pterina koji ima citostatičko dejstvo. Pterin može, tokom simptomatičnog lečenja mnogo doprineti opštem stanju bolesnika obolelog od raka. Eksperimentalne studije pokazuju da Čaga usporava rast mnogo vrsta zloċudnih tumora. Takođe je korisna u lečenju bronhitisa i tuberkuloze.
Sudeċi po mnogobrojnim naučnim istraživanjima, anti-tumor dejstvo Čage  se zasniva na prisustvu još jednog jakog antioksidanta – Polifenola. On sprečava dejstvo spoljnih izazivača raka i u mnogome smanjuje rizik nastanka raka dojke, stomaka, pluċa, creva, jetre, kože, prostate i pankreasa. Preventiva veoma širokog spektra, zar ne?

Preparati nastali od ove gljive važe za aktivne bio-genetske stimulatore. Čaga preparati jačaju imunitet, pojačavaju zaštitu ċelija organizma, podržavaju funkcionisanje centralnog nervnog sistema i poboljšavaju metabolizam. Čaga poboljšava aktivnosti mozga i pri tom deluje umirujuċe jer utiče na metabolizam na takav način da mozak postaje osetno aktivniji.

U kućnim uslovima se u Rusiji, tradicionalno pripravljaju i koriste razni napitci od Čage. U pojedinim oblastima Sibira gde se ti napici koriste umesto čaja, statistika pokazuje da je daleko manje ljudi obolelih od stomačnih i crevnih bolesti, nego u ostalim delovima zemlje.
Postoji samo jedno obolenje kod kog se upotreba Čage ne preporučuje a to je hronično upalno oboljenje debelog creva – Dizenterija. Kod SVIH ostalih oboljenja Čaga uvek pomaže čoveku.

Gljiva čaga se u pravilu melje u fini prah koji se koristi za spravljanje napitka poput kafe ili caja.

Postoji veliki broj lekova i prirodnih preparata dobijenih iz ove gljive: tinkture, tablete, briketi, kreme, čajevi  kao i kombinacije.
Posebno je cenjena sibirska Čaga jer joj stanište, gde su duge zime i kratka leta, daju veću koncentraciju lekovitih svojstava u odnosu na iste koje potiču iz predela sa umerenom ili toplom klimom.

Lekovi i prirodni preparati od Čage :

kapsulekapsule(dnevne i noćna formula)


 

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.