REIŠI/LINČŽI “Gljiva besmrtnosti i eliksir života”

Reiši/Linčži- (lat. Ganoderma Lucidum) je vrsta gljive koja raste na stablima drveća i izuzetnog su kvaliteta, a u Kini je zovu travom besmrtnih. Ova gljiva ima sjajan, kožast i tvrd klobuk veličine oko 20 centimetara. Donja strana Reiši gljive je presvučena porama belkaste boje. Boja klobuka je uglavnom žute boje, crvenkasto smeđe ili crvenkasto crne boje. Samo stablo gljive je uglavnom smeđe ili crne boje.

Ganoderma Lucidum

U ranoj kineskoj istoriji 91. godine pre Nove ere u knjizi pod nazivom “Zapisi o velikoj istoriji” kao i knjizi “Hana” najčešće se u tekstovima spominje upravo Reiši gljiva i to kao “Gljiva besmrtnosti i eliksir života”. Zou Yan kineski sledbenik je još od 305 do 240 godine pre Nove ere tvrdio kako ima saznanje daReiši raste na tajnim lokacijama planine Penglai.Od davnina postoji legenda da je Ganoderma u stanju da vaskrsne mrtve i da daje čoveku večnu mladost. Stoga, Reiši, zajedno sa kineskim Cordicepsom i Ginsengom je jedan od tri “riznice” kineske medicine.

Reiši/Linčži sastav

Ekstrakt ove gljive sadrži: vitamine, nezasićene masne kiseline, aminokiseline, 80 fermenata, mikro i makro elemente kao i polisaharide.

Reiši/Linčži delovanje

Zbog svog biohemisjkog sastava Reiši snažno okrepljuje organizam. Štiti jetru, pomatpomažući metaboličku funkciju jetre. Poznato je da Linčži (Reiši) odlično deluje na alergije, kod problema povećanog pritiska, povećava imunitet organizma, usporava proces starenja, potpomaže kod smanjene pigmentacije, poboljšava san, efikasno deluje na jak kašalj i efikasan je kod nedostatka kiseonika. Kapsule Lindži jačaju umnu aktivnost i poboljšavaju pamćenje, a naročito su efikasne u sprečavanju zaboravnosti kod osoba srednjeg doba i naravno senilnost kod starijih osoba. Normalizuju aktivnost regulatornog sistema, pozitivno deluju na regeneraciju oštećenih nerava glave, stimulišu i održavaju funkcije mozga, jačaju nervi system, smanuju osećaj umora, uspešno aktiviraju Kordiceps kineski koji snabdeva krvne sudove mozga i srca dovoljnom količinom krvi. Kapsule Linčži (Reiši) uklanjaju migrenu, zasutavljaju naglo gojenje tačnije kontrolišu apetit.”Spore Ganoderme efektivno aktiviraju imuni sistem ljudskog tela, povećavajući imunu funkciju i inhibiraju rast ćelija raka. Dakle, ovi proizvodi mogu se koristiti kao sredstvo efikasno za sprečavanje i pomoć u lečenju raka. Linži/Reiši pomaže da se produži životni vek pacijenata obolelih od raka, istovremeno, bez izazivanja bilo kakvih sporednih efekata na telu.

Primena Reiši/Linčži gljive

Oboljenja jetre
Reiši se obično u Kini preporučuje kod tretmana hroničnog hepatitisa. U tretmanima koji traju između 2 i 15 nedelja, sveukupan nivo uspešnosti bio je 70,7 – 98%. U Japanu je otkriveno da je Reiši bio uspešan u lečenju pacijenata sa jako oštećenom jetrom. Ispitivanja na životinjama (miševima) sa ugljen tetrahlorid indukovanim hepatitisom pokazala su da je stepen oštećenja jete značajno umanjen kontinuiranim unošenjem Reiši ekstrakta, a regeneracija jetre nastupa jako brzo.
Nesanica i loš kvalitet sna
Reiši su tradicionalno preporučivali Kineski i Japanski lekari za nesanicu zbog njenog dejstva kao „faktor uspavljivanja“.Dugotrajna upotreba izaziva značajno poboljšanje faze dubokog spavanja. Reiši se u Kini primenjuje na brojna psihijatrijska i neurološka stanja.
Istraživanja u Japanu pokazala su da je suvi micelijum gljive jako efikasan u lečenju neuroza izazvanih stresom. Dodatno, u osmomesečnom istraživanju Alchajmerove bolesti, pacijenti koji su konzumirali proizvode koji sadrže micelijum Reišija pokazali su znatno poboljšanje.

caj od listica reisi glive
Reiši se u Kini koristi za opuštanje mišića i kao analgetik. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da je Reiši snizio nivo anksioznosti kod 18 od 20 nakon četiri meseca upotrebe. Zaključeno je da gljiva ima izraženu „smirujuću komponentu“ ali bez narkotičnog dejstva.
Reiši kao kardiotonik
Vekovima je poznato kardiotonično dejstvo Reišija. Zbog toga je Reiši rutinski prepisivan osobama sa simptomima „stezanja“ u grudima, bilo da su ovi simptomi posledica stresa ili anginom izazvanom oboljenjem krvnih sudova.  Istraživači u Kini otkrili su da je Reiši poboljšao protok krvi i stepen usvajanja kiseonika u srčanom mišiću. Slične rezultate dobili su i Japanski naučnici. Oni su utvrdili da Reiši sadrži ganodermnu kiselinu (pripada prirodnim jedinjenjima pod nazivom Triterpeni) , koja  snižava visoki krvni pritisak, snižava sadržaj lošeg holesterola, i inhibira agregaciju krvnih pločica (nagomilavanje krvnih ćelija), koji mogu dovesti do srčanog udara i drugih problema u cirkulaciji. U stvari, triterpeni Reišija su tako bitni da se koriste u određivanju autentičnosti i kvaliteta Reiši gljive.
U šestomesečnom kliničkom istraživanju sprovedenom na Univerzitetskoj bolnici Tokio, kod skoro polovine (47.5%) od 53  pacijenata sa visokim krvnim pritiskom došlo je do sniženja krvnog pritiska za 10-19 mmHg, a kod 10% ispitanika došlo je do sniženja pritiska za 20-29 mmHg (uključujući i sistolni i dijastolni) nakon konzumiranja Linčži ekstrakta. Slični rezultati dobijeni su u kliničkom istraživanju sprovedenom u Kini, bez ikakvih nuzpojava.
Ruski naučnici su se nedavno zainteresovali za Reiši. Oni su otkrili da Reiši, pored toga što pokazuje sjajne efekte kada se primenjuje na kardiovaskularna oboljenja, pokazuje i značajna preventivna i terapeutska dejstva protiv naslaga plaka („plak“ je lepljiva mast sastavljena od kombinacije oksidivanog holesterola , kalcijuma i degenerisanih belih krvnih zrnaca. Ovaj lepak se nagomilava na zidovima arterija i sprečava protok krvi tako što sužava prolaz kroz arterije, što rezultuje arteriosklerozom).
Anti-alrgijsko i dejstvo na upale
Tokom 1970ih i 1980ih, Reišijevo anti alergijsko dejstvo postalo je predmet istraživanja u Kini i Japanu. Istraživanja su pokazala da je Reiši ekstrakt značajno inhibirao sva četiri tipa alergijskih reakcija, uključujući pozitivno dejstvo na astmu i kontaktni dermatitis. Devedesetih godina istraživači Univerziteta teksaškog zdravstvenog centra u San Antoniju otkrili su da Linčži može efikasno da se koristi  kod konjuktivitisa, bronhitisa, reumatizma i uopšte za poboljšanja imunog sistema bez ikakvih nus-efekata.
Reišijevom delovanju protiv slobodnih radikala može se pripisati dejstvo na upale. Reiši ekstrakt značajno povećava količinu eliminisanih slobodnih radikala u krvi, posebno protiv naročito škodljivih hidroksilnih radikala. Dejstvo na eliminisanje slobodnih hidroksilnih radikala je tako jako da se eliminacija nastavlja čak i nakon što je organizam potpuno apsorbovao i metabolički obradio Reiši ekstrakt.

Istraživanja za prevencija raka : Reiši – Kraljevska gljiva
U Japanu su izvedena obimna istraživanja Reišija i njegovog dejstva na kancer, i dokazano je naučno da Reiši ima anti-kancerogeno dejstvo. Ovo je istraživanje nastavljeno u Koreji, Japanu i Kini.
Primer Reišijevog antikacerogenog potencijala ispitan je u leto 1986. Trideset devetogodišnja japanka kontaktirala je Dr. Fukumi Morišigu, M.D., Ph.D jednog od najboljih japanskih hirurga i člana Linus Pauling Instituta nauke i medicine, kako bi joj pomogao u lečenju raka pluća. Bio je to komplikovan slučaj, a nekoliko bolnica nije želelo da operiše pacijentkinju. Vratila se je kući bez ikakve nade, gde ju je čekao muž sa Reišijem koji je nabrao u šumi. Počela je da pije Reiši koji joj je muž pripremao.
Dok se je ovo dešavalo, molila je Dr. Morišigu da učini nešto za njen kancer, bez obzira na poodmakli tok bolesti. Šest meseci kasnije, međutim, Dr. Morišigi bio je zapanjen kada je video da nema pogoršanja. Pogledao je njene rendgenske snimke. Nešto nije bilo u redu: rendgen je pokazivao samo tragove tumora. Kada mu je rakla da je konzumirala Linčži, Morišige je pristao da je operiše sa velikom zainteresovanošću. Na plućima je našao samo ožiljno tkivo , a kancerogene ćelije koje su se videle na snimku bile su benigne, što ga je zapanjilo.
Ovo je podstaklo Dr. Morišigija da otpočne svoje istraživanje Reišija u lečenju kancera, pogotovu kod slučajeva bez nade u izlečenje. Dr. Morišige danas veruje da je Reiši moćno preventivno sredstvo protiv kancera. Aktivne anti-kancerogene materije Reišija zovu se beta-D-glukani. Beta-D-glukan je polisaharid uglavnom sastavljen od velikog molekula šećera, koji sadrži puno malih molekula šećera povezanih u lance sa aminokiselinama. Ovi komplikovani šećeri stimulišu ili moduliraju imuni sistem tako što aktiviraju imune ćelije kao što su makrofage i pomoćne T-ćelije, a takođe utiču na povećanu produkciju imunoglobulina (imunoglobulini su specifična vrsta antitela) koji jače reaguju na strane ćelije, bilo da se radi o bakterijama, virusima ili malignim ćelijama.
Interesantno i važno otkriće Dr Morišige  je da se efekat dejstva Linčzia može povećati kombinovanjem njegove konzumacije sa velikom količinom vitamina C. Polisaharidi su jako veliki molekuli koje telo teško apsorbuje. Vitamin C pomaže da se ovi veliki lanci unutar molekula iskidaju na mnogo manje molekule koji se zovu oligoglukani, koji se onda lako apsorbuju. Vitamin C dakle povećava biodostupnost Reišija i na taj način sinergijski povećava Reišijevo anti-kancerogeno i i imuno-stumulišuće dejstvo.

Lekovi i prirodni preparati od gljive reiši :

prah

Zoran Mataruga

3 comments

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  • puno vam hvala za ovaj tekst o reishi gljivi. ja odavno vec iskljucivo koristim bas ovu reishi medicinsku gljivu kako bi poboljsala svoj imunitet ali i kao imunomodulator. hvala jos jedanput i pozdrav!

  • Postovanje,

    Gde moze da se nabavi bilo koji proizvod od Reishi gljive i po kojim cenama?
    Hvala unapred,
    Olja

    • Na kraju svakog teksta na našem sajtu ponuđeni su linkovi ka proizvodu gde možete kupiti, bilo da je u pitanju; prah, kapsule, krema…Ako slučajno nema potražite u apotekama, online shopovima i ponekim zdravim hranama.