CORDYCEPS SINESIS gljiva za izdržljivost i dugovečnost

Cordyceps sinesis je rod sa Ascomycetes gljivom koja obuhvata oko 400 vrsta koje se mogu pronaći u Nepalu, Kini, Japanu, Butanu, Koreji, Vijetnamu i Tajlandu. Generički naziv Cordyceps je izveden od grčke reči cordyle, što znači “klub” i latinske ceps, što znači “glava”. Nekoliko vrsta Cordyceps gljiva se smatraju lekovitim gljivama u klasičnoj azijskoj medicini i naravno kod izrade lekova koji se hiljadama godina primenjuju u tradicionalnoj tibetanskoj i kineskoj medicine. Cordyceps vrste se mogu najviše pronaći u vlažnim umerenim i tropskim šumama. Vrednost ove biljke na svetskom tržištu ima neverovatno visoku cenu po kilogramu.

Cordyceps-sinesis-stablo

Jedna od najranijih potvrda o postojanju i lekovitosti kordiceps gljive je pronađen u tibetanskoj medicini u tekstu autora Zurkhara Nyanyia Dorje u 15. veku gde se potvrđuje da je Cordyceps sinesis afrodizijak. Naučnici tvrde da se ova gljiva koristi u tradicionalnoj medicini već hiljadama godina. Nema potvrda kojoj regiji na svetu pripada i o tome se još vode mnoge polemike. Kineski carevi su davali veliki značaj Cordycepsu, jer su ga smatralii božijim darom, koji daje dugovečnost. Sportisti su počeli sve više koristiti ovu gljivu nakon publiciteta izazvanog velikim uspehom kineskog ženskog lakoatletskog tima na Kineskim nacionalnim igrama 1993. godine, jer je na tom takmičenju oboreno čak 9 svetskih rekorda i to sa neverovatnom razlikom u odnosu na prethodne!

Cordyceps sinesis sastav

Sadrži 77 mikro i makro elemenata te više od 80 tipova fermenata, aminokiselina, nezasićenih masnih kiselina. Izuzetno je bogat betakarotinom, mineralima cinkom i selenom, vitaminom E, koenzimom Q10, polisaharidima i raznim drugim supstancama, usled čega ima izuzetno jako antioksidantno dejstvo. Cordyceps ima izvor biohemikalija sa zanimljivim biološkim i farmakološkim sastavom: kordicepin, adenozin, anamorph c. subsessilis i tolypocladium inflatum koji je izvor ciklosporina, fingolimoda i sfingolipida.

Cordyceps sinesis delovanje

Ciklosporin je imunosupresivan kao lek i izuzetno koristan u transplantaciji ljudskih organa jer smanuje mogućnost da organizam odbaci tek presađeni organ. Fingolimod i sfingolipid koji sadrži ova gljiva se koristi za lečenje multiple skleroze. Mnogi herbalisti i naučnici sa istoka se slažu da je Cordyceps sinensis najpotentnija lekovita biljka na celom svetu. Naučna istraživanja su nedavno potvrdila da korišćenje Cordyceps gljive povećava nivo ATP-a u ćeliji kao i potrošnju kiseonika. Jača sve mišiće, a naročito srčani mišić i sprečava aritmije. Suzbija “loš”, a podiže “dobar” holesterol i poseduje antiksidantno dejstvo. Upotrebom ove gljive zabeleženo je znatno poboljšanje opšteg stanja organizma te kod obolelih od leukemije, kao i kod obolenja jetre i bubrega. Ima sposobnost regulacije nivoa šećera u krvi, a od veoma velike pomoći je i ljudima koji su doživeli moždani udar. Mnoga naučna istraživanja ukazuju na njegovo antibakterijsko antivirusno dejstvo. Sportisti rado konzumiraju ovu gljivu jer ima snažno delovanje na povećenje izdržljivosti organizma. Naučnici smatraju da je pozitivan uticaj Cordiceps-a na disajne organe i srce, glavni razlog povećanja fizičke sposobnosti i izdržljivosti sportista.

Cordyceps-sinesis-gljiva-susena

Cordyceps sinesis primena

Kineska tradicionalna medicina oduvek preporučuje upotrebu 3 do 4 grama sušenog praha Cordycepsgljive dnevno. Predložena količina konzumiranja ove gljive je 1 gram što znači 1 kafena kašičica za održavanje zdravog organizma. Ako se uzima kao dopunski tretman kod pomenutih obolenja, preporučuju se i veće količine, ali podeljene na dve do tri doze dnevno. U slučaju težeg obolenja jetre, treba povećati dozu na 6 do 9 grama dnevno. Neki lekari pacijentima koji su oboleli od raka preporučuju do 20 grama, a ponekad i 30 do 50 grama sušenog praha Cordycepsa dnevno. Pojedini klinički rezultati takvog doziranja su odlični, mada nisu do sada poznati toksični efekti Cordycepsa. Naravno da se u primeni Cordyceps sinesis gljive preporučuje umerenost u doziranja. Cordyceps najčešće koriste sportisti i ljudi u poodmakloj dobi.

Lekovi i prirodni preparati od gljive Cordyceps sinesis:

extract u prahu

 

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.