GOJI voće veka, na 1. mestu Orac lestvice koja meri antioksidativna svojstva

Goji je u biljka koja raste kao grm, visine od 1,5 do 2 metra u visinu i 2 metra u širinu. Plodovi gojia sazrevaju obično između 9. i 10. meseca u godini. Daje plodove crvene boje, veličine 1-2 centimetra, a koji se mogu jesti sirovi ili osušeni. Kada se jedu kao osušene bobice, njihov ukus podseća na suvo grožđe i imaju slatko-kiselkast ukus. Pojedini naučnici je nazivaju voćem veka..

Lekoviti efekti Goji bobica su poznati već hiljadama godina u Kini. Još je pesnik Liu Junci iz dinastije Tan, koja je vladala od 618 do 907 godine, pohvalio u svojoj pesmi o Goji biljci, njenu veliku lekovitost. Jedan od najpoznatijih fito terapeuta i iscelitelja u kineskoj istoriji Li Shuđun, napisao je u svom čuvenom delu Temelji Farmakopedije, kako narod iz sela Nanchu imaju naviku da svakodnevno jedu Goji bobice i da su skoro svi stanovnici ovog sela stogodišnjaci.

Goji sastav

Goji sadrži vitamine A i C, gvožđe, cink, vlakna, antioksidanse od kojih je najsnažniji zeaksantin i 18 aminokiselina, više od 21 mineral i 8 esencijalnih aminokiselina. Za ovo voće se zna da ima iznenađujuću količinu proteina. Nalazi se na 1. mestu Orac lestvice koja meri antioksidativna svojstva. Ova biljka u sebi ima i složene ugljene hidrate. Zbog njihove niskokalorične vrednosti, smatraju se savršenom zamenom za druga sušena voća koja imaju veći sadržaj šećera.

Goji Delovanje

Biljka Goji se koristi za lečenje bubrega, bolesti očiju i jetre. Ima čudesan efekat na zdravlje organizma, jer se vezuje za antioksidanse, koji sprečavaju nastajanje raka u organizmu. Naročito je efikasan u borbi protiv raka debelog creva, dojke i materice kod žena kao i prostate kod muškaraca. Smatra se da snažno pojačava imuni sistem organizma, a odlično se pokazao i u lečenju protiv gripa. Jedno istraživanje je pokazalo da se konzumiranjem Goji bobica, mogu sprečiti naknadne infekcije kod starijih ljudi, koji su primili vakcinu protiv gripa. Pojedini slučajevi ukazuju i na mogući gubitak telesne težine konzumiranjem bobica. Zbog svog visok sadržaja vlakana, smatra se da ste korišćenjem ove biljke na pravom putu što se zdrave ishrane tiče. Čak postoje tvrdnje da se korišćenjem bobica, smanjuje mogućnost prejedanja. Još jedno istraživanje je ukazalo da su starije osobe koje su konzumirale bobice kao dodatak ishrani 90 dana, imale manje hipopigmentationa i manje druze ili žute depozite u očima.
Smatra se i da bobice ove biljke, mogu poboljšati toleranciju šećera, ublažiti insulinsku rezistenciju i oporaviti ćelije, koje pomažu da se proizvede insulin. Jedno od mnogih istraživanja ukazuje, da Goji bobice mogu biti alternativni recept za erektilne disfunkcije, jer se smatra da poboljšavaju seksualne sposobnosti. Smatraju se i super hranom koja povećava energiju, atletske performanse, poboljšava kvalitet sna, utiče na smirenost, koncentraciju, produžavanje životnog veka, snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od bolesti srca i artritisa.

Goji primena

Primenom Goji bobica, antioksidansi iz ove biljke štite od razbijanja ćelija koje su izložene radijaciji i dimu. Bobice ove lekovite biljke, najčešće se mogu pronaći u obliku soka, čaja i osušene. Koriste se i za pravljenje likera, kao dodatak vinu, jogurtu, salatama, piletini, a stavljaju se i tokom pripreme jela sa pirinčem. Ne preporučujemo korišćenje Goji bobica: osobama sa niskim nivoom šećera u krvi, ako koristite razređivače krvi kao što je varfarin, osobama koje su alergične na voće, trudnicama ili dojiljama, jer može dovesti do pobačaja i osobama koje imaju nizak ili visok krvni pritisak.

Lekovi i prirodni preparati od Gojia:

♥  Krema

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.