PAPAJA voće koje sadrži čak 212 aminokiselina i enzima

Papaja (Carica Papaya) je drvenasta biljka iz porodice Caricaceae. Poreklo vodi iz tropskih krajeva Amerike. Prvi put je kultivisana u Meksiku, a trenutno se uzgaja u većini tropskih zemalja, saveznoj državi Florida u SAD i na Havajima. Poznato je da se Papaja uzgaja i u Indiji, Indoneziji, Maleziji, Filipinima i Australiji. Oblik ove biljke je slična stablu, a sama stabiljka može dostići visinu od 5 do 10 metara. Lišće raste na vrhu stabiljke, veličine 50 do 70 entimetara. Plod Papaje je jestiv, ima glatku koru koja je žute ili zelenkaste boje i ovalnog je oblika. Mesnati deo ploda je jarko narandžast, mekan i sladak. Unutrašnjost ploda je ispunjena crnim i naboranim semenkama..

Papaju je prvi put spomenuo španski hroničar Ovijedo 1526. godine kada je i otkrio ovo voće kada je stigao na karipske obale Paname i Kolumbije. Postoji i informacija da je Kristifor Kolumbo papaju nazvao “Voće Anđela”. Izuzetno je zanimljivo da Papaja biljke rastu u tri pola: muški, ženski i hermafrodit. Muški proizvodi samo polen, a nikada voće. Ženka proizvodi male nejestive plodove. Hermafrodit može samostalno da se oprašuje obzirom da njegovi cvetovi sadrže i muške i ženske delove. Gotovo svi komercijalni Papaja voćnjaci uzgajaju samo hermafrodit biljke. Papaja je sada na četvrtom mestu u ukupnoj svetskoj proizvodnji tropskog voća posle banana, narandži i manga.

 

papapaja6

Šta papaja sadrži?

Papaja sadrži enzim Papain koga ima najviše u nezrelom plodu i puno vitamina A, C i B5. U 100 grama voća Papaja ima čak 43 kalorije, a značajan je izvor vitamina C (75% od dnevne vrednosti potrebne organizmu) i umereni izvor folata (10% od dnevne vrednosti potrebne organizmu ), a inače ima i zanemarljiv sadržaj hranjivih sastojaka (pravo stol). Papaja ima i relativno visoku količinu pektina kao i fitokemikalije, uključujući karotenoide i polifenole. Vitamini B grupe u papaji kao što su folna kiselina, piridoksin (vitamin B6), riboflavin i tiamin (vitamin B1) se nazivaju esencijalni jer su izuzetno potrebni organizmu. Papaja sadrži čak 212 aminokiselina i enzima uključujući papain proteolitski enzim.

Lekovita svojstva papaje

Enzim papain, koji funkcioniše slično kao bromelain u ananasu, razgrađuje masnoće te je efikasan pri samenjenju telesne težine. Papain je takođe uključen u stvaranju enzima za varenje, poboljšava odnos proteina u ćelijama, jača srce i krvne žile. Pojedini meštani u krajevima gde Papaja raste nakon jela žvaću semana i lišće ove biljke jer smatraju da enzim papain na taj način ubija crevne parazite. Čak je Alfred Vogel savetovao da se žvaće kašikica semena papaje, jer je smatrao da će se na taj način organizam rešiti svih crevnih parazita i crevnih infekcija. Takođe pomaže i u boljem varenju belančevina, a poznato je da Papaja izuzetno povoljno deluje na funkcionisanje gušterače. Alfred Vogel je preporučivao konzumiranje papaje naročito dijabetičarima, jer enzim papain pomaže u preradi masti i proteina, te poboljšava varenje. Papaja je prirodan lek protiv mnogih bolesti uključujući aterosklerozu, bolesti srca i reumatoidni artritis. Takođe čuva zdravlje digestivnog trakta i jača imunološki system. Sadrži i flavonoid beta karoten za koji je dokazano da štiti od raka pluća i usne duplje dok lutein, zeaksantin i kriptosantin imaju antioksidativna svojstva i bore se protiv slobodnih radikala koji mogu dovesti do prevremenog starenja i degenerativnih bolesti. Papain ima i antiinflamatorno delovanje na želudac i na taj način sprečava oticanje i groznicu koji se mogu javiti nakon operacije. Ovaj enzim ubrzava varenje proteina čime se ublažava refluks, a pokazao se efikasnim u lečenju čireva i sindroma iritabilnog creva.

[blockquote]Prah lista papaje nalazi na listi zvanične, komplementarne i alternativne terapije protiv kancera čak u 14 zemalja sveta ![/blockquote]

Primena papaje

Papaja se već dugi niz godina koristi u tradicionalnoj medicini. Istraživači sa instituta u Mauricijusu su otkrili da zeleni čaj i fermentisana papaja mogu sprečiti dijabetes. Zeleni čaj od ove biljke se koristi kako bi se sprečilo povećanje glukoze u krvi, dok fermentisana Papaja pomaže u smanjenju nivoa C-reaktivnog proteina i mokraćne kiseline. Rezultati istraživanja su veoma važni jer ukazuju na smanjenje faktora rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti bez primene lekova. Ova biljka se može koristiti u ishrani kao začin u kuvanju. Zreli plod Papaje se obično jede sirov, bez ljuske i semenki. Kao nezrelo zeleno voće, može se jesti kuvano, obično uz salate i variva te uz kari. Zelena Papaja se koristi u jugoistočnoj azijskoj kuhinji sirova, ali i kuvana. U tajlandskoj kuhinji ovo voće se koristi u tajlandskim salatama kao što su Som TAM uz tajlandski kari i uz Kaeng Som dok plod još nije potpuno zreo. U indondonežanskoj kuhinji se još zeleni plod i mladi listovi pripremaju i serviraju uz salatu pod nazivom “Salata od jagnjetine”. Zanimljivo je da se cvetni pupoljci prže i mešaju sa čilijem i zelenim paradajzom u pripremi poznatog jela Mina Hasan (Papaja cvetno povrće). Crno seme Papaje je jestivo i ima oštar, ljutkast ukus. Interesantno je da se seme ove biljke ponekad melje i koristi kao zamena za crni biber. Nezrela papaja se u nekim delovima sveta čak koristi i kao zamena za povrće mada se savetuje da se ne konzumira nezrela osim ako nije kuvana. Preporučuje se i sok od papaje koji se ponekad dodaje drugim sokovima jer ima prijatan ukus. Poznato je da je veoma prijatnog ukusa u salatama, sosevima i naravno kada se jede samostalno. U nekim delovima Azije, mladi listovi Papaje se pripremaju i jedu kao španat dok se u nekim delovima sveta, listovi Papaje koriste za izradu čaja, koji se koristi kao lek protiv malarije, jedino što ova metoda izlečenja nije još naučno i dokazana. Treba napomenuti da budete oprezni u korišćenju papaje i pridržavati se propisanih doza, jer može biti štetna ako se koristi u prevelikim količinama.

Lekovi i prirodni preparati od papaje :

Prah

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.