CRNI KIM(black cumin) leči sve sem smrti

Crni Kim ili black cumin je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae, a poreklo vodi iz južne i jugozapadne Azije. Ova biljka naraste 20 do 30 centimetara visine , cvetovi su joj osetljivi i obično bledo plave i bele boje, sa pet do deset latica. Ova biljka se sastoji od tri do sedam ujedinjenih folikula, od kojih svaka sadrži brojne semenke. Sigurno može delovati i pomalo preterano, ali biljka Crni Kim zaista ima odlične isceliteljske osobine. Karakteristike ove lekovite biljke čine je sigurno jednom od najmoćnijih poznatih medicinskih biljaka. Crni Kim poseduje bogatstvo izuzetno važnih zdravstvenih osobina zbog kojih se svrstava među najdragocenije plodove svih vremena. Poznato je da sadrži preko 100 hemijskih jedinjenja i zato se smatra jednom od najmoćnijih poznatih medicinskih biljaka na celom svetu.

crni-kim-seme

Crni Kim se može pronaći u Južnoj Evropi, severnoj Africi, zapadnoj Aziji te Indiji. Na našim prostorima Crni Kim još nazivaju i Čurekot, a srodna biljka je poljski crni kim (lat. Nigella Sativa). Kao korov se mogao pronaći na poljima severne i srednje Evrope. Uz druge nalazi se na listi iskorenjenih biljki. Egipatski faraoni su smatrali da Crni Kim leči sve osim smrti. U zemljama Orijenta se duže od 2000 godina koristi u tradicionalnoj medicini, ali i kao ljutkast začin.

Crni kim sastav

Osim sastojka Crystalline Nigellone za koji se veruje da je osnovni aktivni sastojak, seme crnog kima sadrži: timokinon, beta sitosterol, palmitinsku, palmitoleicku, miristinsku, stearinsku, linoleinsku, linolensku, oleinsku i arahidonsku kiselinu, proteine, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar, cink, fosfor…
Delovanje
Crni Kim deluje: Antimikrobski jer sprečava razvoj mikroorganizama kao što su gljivice, virusi i bakterije. Antiviralno uništavajući viruse i usporavajući njihovo širenje. Antibakterijsko sprečavajući razvoj bakterija a aktivno ih eliminiše, antidijabetičko jer pomaže kod regulacije glukoze u krvi, antiinflamatorno pomaže kod upalnih stanja, analgetičko smanjujući osetljivost na bol, antioksidantno usporava i zaustavlja aktivnosti slobodnih radikala, antifungalno zaustavlja i usporava razmnožavanje gljivica, antihipertenzivno pomaže kod visokog krvnog pritiska.

crni-kim-cvet -plod

Ulje crnog kima efikasno deluje i na probleme sa kožnim promenama poput ožiljaka, ekcema, strija, akni, psorijaze, neurodermitisa, rozacee i seboroičnog dermatitisa. Ova biljka još deluje i antispazmotički sprečavajući i umanjujujući posledice mišićnih grčeva. Bronhodilatorno podržavajući širenje bronhija, digestivno stimulišući varenje i proizvodnju žući. Crni Kim deluje i antitumorno usporavajući i zaustavljajući razvoj kancerogene ćelije, dijuretično jer pospešuje mokrenje. Takođe deluje emenagoški jer reguliše menstrualni ciklus i obilnost same menstruacije. Galaktogoški povećava količinu mleka kod dojilja, hepatoprotektivno pomaže aktivnosti jetre. Imunomodulator je reguliše aktivnosti imunološkog sistema, karminativno jer reguliše stomačne gasove i rad creva, a pomaže i kod problema sa hemoroidima.Crni kim deluje još i laksativno pomažući kod tvrde stolice i zatvora, renoprotektivno jer podržava pravilne funkcije bubrega. Kao i vermicidno jer eliminiše i izbacuje intestinalne parazite. Istraživanja su dokazala da ulje crnog kima značajno smanjuje nivo holesterola i glukoze u krvi, a otkriveno je da zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju antitumorska svojstva, Crni Kim odličan način u prevencije protiv svih vrsta raka. Dokazano je da biljno ulje crnog kima efikasno deluje protiv citomegalovirusa (CMV), virusa koji uzrokuje vodene kozice, herpes simpleks i infekcioznu mononukleozu. Ulje crnog kima još jača kosu, pruža joj sjaj i čvrtsinu, leči gljivične infekcije na noktima i jača zube.

Crni kim primena

Prvo da navedemo primenu : opušta mišiće, smiruje hronični kašalj i širi bronhije, leči astmu, čisti sinuse, snižava holesterol, reguliše pritisak, poboljšava varenje, sprečava nadimanje i stimuliše rad creva, smanjuje kiselost organizma, jača pluća, kod infekcija kože i noktiju, podiže imunitet.
Crni Kim se često koristi kao začin za pripremu određenih peciva kao i kuvanih jela. Sigurno jedna od najčešćih i najefikasnijih upotreba je upotreba ulja crnog kima koje tretira probleme respiratornog sistema kao što je: astma, bronhitis i prehlada. Zato ga je potrebno početi koristiti i nekoliko meseci pre početka cvetanja polena raznih biljaka što znači pre same sezone alergija, da bi se organizam unapred pripremio za odbranu. Izuzetno je efikasan u primeni kod dece koja imaju problema sa bronhitisom i astmom. Kod dece do 3 godine se propisuje onoliki broj kapi dnevno prema broju godina koje dete ima. Za odrasle osobe preporučeno je uzimati 3x dnevno po 25 kapi. Takođe pomaže i kod problema sa reumatizmom, stimuliše menstrualni ciklus i pojačava lučenje mleka kod dojilja. Preporučujemo da popijete jednu kafenu kašikicu ulja Crnog Kima ujutru odmah nakon ustajanja kao i jednu pre spavanja i jednu u toku dana pola sata pre jela. Ulje crnog kima preporučuje se i dijabetičarima

Lekovi i prirodni preparati od Crnog kima :

Ulje

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.