PSILlJUM najefikasniji prirodni laksativ

Psilijum (Psyllium) je biljka poznata kao i indijska bokvica ili trputac. Jedna od najefikasnijih biljaka za rešavanje slučajeva zatvora je Psyllium koji je poznat i kao indijski trputac, psilium ili buhačica (Plantago ovata). Psyllium je i zajednički naziv koji se koristi za nekoliko sorti biljaka roda Plantago čije se seme koristi komercijalno za proizvodnju sluzi. Psyllium je slatka, opora jednogodišnja biljka s razgranatom stabljikom sa vrlo uskim listovima. Sitni cvetovi su složeni u glavičaste cvatove na vrhu stabljike, kao i na bočnim izbojima, a raste u Indiji, Iranu, Maloj Aziji i u južnoj Evropi.

Psyllium
Psilijum ima dugu istoriju korištenja u celom svetu. U Indiji se Psilijum koristio još pre 5000 godina isto koliko dugo se primenjuje i poznati Ayurveda sistem medicine. Nemačka je 1990-ih zakonski odobrila korištenje Psiliuma za smanjenje nivoa holesterola. Godine 1998. Food & Drug Administration (USFDA) iz SAD odobrio je korištenje dodataka u prehrani koji sadrže Psilijum. Ova biljka se koristi u tradicionalnoj medicini u indiji, Kini, Evropi i SAD-u dugi niz godina. Na našim prostorima se pojavljuje 90-tih godina i postaje sve popularnija biljka koja se primenjuje pri lečenju.

Sastav Psilijuma

Psilijum je biljka koja ima ljuske sa vlaknima koja imaju izuzetnu moć upijajanja vode. Ljuspice su u suštini sloj zalepljen oko semena.Psilijum sadrži vlakna, lipide, nezasićene masne kiseline, iridoide (aukubozid) i mnogo sluzi. Nutritivna vrednost mu se sastoji uglavnom od glikozida, belančevina, polisaharida, vitamina B1 i holina. Samo seme sačinjava 40% linolna kiselina (LA), od suštinske važnosti za zdravlje. Ljuspice se uglavnom sastoje od biljnih vlakana koje zovemo hemiceluloza što je kompleks ugljenih hidrata koje nalazimo u žitaricama, voću i povrću. 100 g Psilijum ima 350 kcal samo iz ugljenohidrata od kojih je oko 71 g vlakana. Ne sadrži proteine niti masti!!!

Lekovita svojstva i dejtvo Psilijuma

Psilijum svoj volumen uvećava čak za 10-15 puta zahvaljujući polisaharidnim sluzima. koje privlače vodu i vezuju je za sebe što omogućava olakšano pražnjenje creva. Ova biljka deluje tako što omotač oko semena sadrži sluz, bubri i na taj način stvara veću zapreminu te bolju lubrikaciju. Da bi Psilijum vlakna efikasno funkcionisala, moraju apsorbovati dovoljno vode kako bi delova poput meke i nežne četke. U odnosu na druga dijetalna vlakna, Psilijum je jedan od retkih izvora vlakana, koji nije povezan sa prekomernom nadutosti. Iako je Psilijum prvenstveno laksativ, izuzetno je zanimljivo da može povoljno delovati i na smirenje proliva. Psilijum je izuzetno efikasan pri drenaži creva, pri ublažavanju problema sa hemoroidima i drugih problema vezanih uz varenje. Efikasan protiv dijareje umirujući je omekšivač i laksativ, a efikasan je i kod sindroma iritabilnog creva. Redovnim korišćenjem možete eliminisati problem gasova i nadutostiost u stomaku, koji su inače rezultat nedostatka bakterija. Dokazano je da Psilijum pomaže i pri regulisanju povećanog holesterola. U fitoterapiji se koristi za rešavanje problema hronične konstipacije, proliva, dizenterije, cistitisa, problema sa motilitetom creva sa gubitkom stolice (kod analnih fistula, hemoroida, sindroma iritabilnog kolona, nakon operacije creva, problema u trudnoći) i površinski kod furunkuloze. Njime možete zameniti opasne purgative poput sene i krkavine, te sintetičke lekove. Redovno uzimanje ima dobar uticaj na regulaciju stolice, a može pomoći i kod kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa. Poznato je da Psilijum umiruje i štiti membrane ćelija od upale, a uspešno apsorbuje toksine stvaranjem sunđerasto gelatinozne mase u crevima. Nedovoljno je istražena njegova efikasnost u primeni lečenja kod raka debelog creva, konstipacije, srčanih bolesti, viška kilograma. Ako i nemate zdravstvenih problema, slobodno možete preventivno koristiti Psilijum sa propisanom količinom vode. Potpuno je prirodan, bezbedan te ga mogu koristiti sve generacije. Odličan je za detoksikaciju.

peilijum-ljuspice

Primena Psilijuma

Primena biljke Psilijuma je višestruka prvenstveno u efikasnom rešavanju određenih zdravstvenih problema sve do same primene u kulinarstvu tokom pripreme raznovrsnih jela, pa čak i u pripremanju palačinki. U zdravstvene svrhe se preporučuje korišćenje od najmanje dva puta godišnje.

Napomenimo da Psilijum ima i veliku ulogu u pripremi hrane kao adekvatna low carb  zamena. Radi svoje lagane želatinaste konzistencije može pomoći u povezivanju smese i pravljenju namaza od voćnog soka.

Psyllium je dostupan u kapsulama, prahu ili ljuskicama(ljuspice najtraženije i najprodavanije u svetu)

Recept – maska za lice od psilijuma

Lekovi i prirodni preparati od Psilijuma :

♥  ljuspice

 

Zoran Mataruga

1 comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  • Koristim psilijum već duže vreme i moram reći da je odličan. Upotrebljava ga i moj muž 2-3 godišnje po mesec dana i u tom periodu uvek izgubim po koji kilogram jer daje osećaj sitosti. Preporučujem ga svima.