ŠAFRAN začin, citotoksik, sedativ i afrodizjak

Reč Šafran je nastala od persijskih reči „Za-Faran“ što u prevodu znači „Budi žut“. Naučni naziv Šafrana je Crocus sativus, a vrsta je biljka nastala iz porodice Iridaceae iz koje se i može dobiti poznati začin. Biljka Šafran poseduje lukovicu (podzemna stabljika), cvetovi su zvonoliki i imaju šest latica, tri žuta prašnika koji budu u svim bojama. Listovi su uski, dugački i nenazubljeni sa belom linijom dužinom lista koja nastaje nakon cvetanja. Šafran je sigurno najskuplji začin na svetu, jer je za proizvodnju pola kilograma ovog praha potrebno 75.000 cvetova.

safran-berba

 

Ova bijka se zvanično spominje još pre četiri hiljade godina u nekim zvaničnim zapisima u kojima je opisano da leči preko 90 bolesti. Veruje se da Šafran potiče sa Tibeta, a da je u Kinu donešen od strane mongolskih osvajača

Sastav šafrana

Šafran sadrži: proteine, lipide, eterično ulje, pepeo, pektin, celulozu, a-krocin iili polihroit, likopen, betakarotin, eterično i masno ulje, glukozid alkohola, nekoliko terpenskih aldekida i još neke karatinoide.

Delovanje šafrana

Poznato je da Šafran deluje preventivno na kancer, a izuzetno je efikasan kod ateroskleroze te u saniranju depresivnog stanja. Odličan je citotoksik i antigenotoksik, antiinflamatorik, afrodizijak, karminativ, stimulant, ekspektorans i sedativ.

safran-cvet-plod

Primena šafrana

Kroz dugu istoriju postajanja koristio se kao lek u lečenju sledećih bolesti: kod poremećaja rada srca (aritmija), a poznato je da smanuje rizik od srčanog udara. Zahvaljujući velikom prisustvu riboflavina i vitamina B2, stvara nova crvena krvna zrnca. Efikasan je i u borbi protiv oboljenja bubrega, a poboljšava apetit i odlično reguliše varenje. Šafran je čak i blago sedativno sredstvo koje eliminiše stres, depresiju i melanholiju. Kada se ekstrakt ove biljke koristi u kombinaciji sa vodenom parom, postaje izuzetno efikasna terapija protiv migrene, glavobolje te vrtoglavice. Takođe se koristi i u kulinarstvu te ga nazivaju i „kraljem začina“ jer njegova specifična aroma određuje pikatnost mnogih tradicionalnih jela u svetu. Šafran se često koristi kao začin u pripremi mnogih specijaliteta: italijanskog rižota, francuske riblje čorbe, slatkih sosova koji se pripremaju u Indiji, jela od jagnjetine i piletine.

Tibetanski šafranmagični cvet koji raste u snegom prekrivenom platou

Tibetanski šafran sadi se i uzgaja na mestu višem od 4000 metara nadmorske visine na Kinghai platou, na Tibetu. Zbog hladnoće, nedostatka kiseonika, dugom izlaganju suncu, bogatstvo ultraljubičastih zraka, velike temperaturne razlike između dana i noći, kod šafrana nema kontaminacije a aktivni sastojci bogati su biološkom aktivnošću.

Zoran Mataruga

Napiši komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.